Mülheim Water Award 2020 gaat naar innovatieve methode om E. coli sneller op te sporen in drinkwater

KWR, AquaLab Zuid, Het Waterlaboratorium, het laboratorium van Vitens en Waterlaboratorium Noord, alle uit Nederland, werden bekroond met de Duitse Mülheim Water Award voor hun werk aan een nieuwe moleculair-biologische techniek om Escherichia coli, bekender als E. coli, sneller op te sporen in drinkwater. De innovatieve test levert al binnen vier uur resultaat op, wat minstens zes keer sneller is dan gebruikelijk.

Beeld: Andreas Köhring

De Mülheim Water Award, gesponsord door RWW en Gerstel GmbH & Co. KG, is een prestigieuze onderscheiding voor innovatie in duurzaam waterbeheer en een veilige en betrouwbare drinkwatervoorziening, die sinds 2006 elke twee jaar wordt uitgereikt. Winnaars onderscheiden zich in het ontwikkelen van innovatieve, praktijkgerichte oplossingen voor toekomstige uitdagingen op het vlak van watersystemen en wateranalyse.

Deze keer mochten KWR, AquaLab Zuid, Het Waterlaboratorium, het laboratorium van Vitens en Waterlaboratorium Noord, alle uit Nederland, de award en de cheque van 10.000 euro die ermee gepaard gaat, in ontvangst nemen. Dat gebeurde midden september op het vierde Mülheimer Wasseranalytisches Seminar (MWAS 2020) in het stadhuis van Mülheim in Duitsland. De verschillende labo’s en de kennisinstelling KWR ontwikkelden samen als eersten te wereld een innovatieve moleculair-biologische techniek gebaseerd op RT-PCR, wat staat voor Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction, om de bacterie Escherichia coli, bekender als E. coli, sneller op te sporen in drinkwater. De test die ze ontwikkelden levert binnen de vier uur resultaat, waarmee ze minstens zes keer beter doet dan andere tests.

Wereldwijde doorbraak

De test, die eigenlijk al vijftien jaar geleden werd ontwikkeld maar nog dertien jaar lang op punt werd gesteld, betekent een wereldwijde doorbraak voor het bewaken van de drinkwaterkwaliteit en zal haar nut bewijzen bij het beschermen van de volksgezondheid – snellere detectie van en reactie op besmetting – en de efficiëntie van werkzaamheden aan het distributienet – na reparatie of vervanging van leidingen kan snel worden vastgesteld of de waterhygiëne niet te lijden heeft gehad onder de werken. De test levert op die manier zowel gezondheidskundig als economisch voordeel op.

De test is inmiddels geïmplementeerd bij alle Nederlandse waterlaboratoria, maar ook in die van De Watergroep, Pidpa en water-link in ons land. Leo Heijnen, onderzoeker bij KWR: “Door samenwerking tussen laboratoria in eigen land maar ook met die uit het Vlaamse deel van België, komen we tot uniforme methoden die bij alle labo’s op dezelfde manier worden uitgevoerd. Dat komt de kwaliteit van het werk ten goede. De samenwerking verloopt soepel doordat de partners elkaar, qua kennis en vaardigheden, goed aanvullen.”

Met de nieuw ontwikkelde test wordt voor het eerst een andere techniek gebruikt dan de traditionele kweek van E. coli, die al ruim een eeuw in gebruik is. “Aan de wettelijke validatie van de nieuwe test ging een uitgebreid en langdurig validatietraject vooraf”, vertelt Heijnen nog.

Er wordt intussen al naarstig gewerkt aan een soortgelijke test voor andere microbiologische parameters die onder wettelijke verplichtingen vallen, zoals intestinale enterococcen.

Meer ecoTips artikels over water

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.