MILIEU – Net opgestarte verwerkingssite harde kunststoffen verdubbelt capaciteit in 2019

Groot nieuws in Lanaken: het Nederlandse Van Werven opende in september een nieuwe sorteer-, was- en maallijn waarmee het 40 verschillende types harde kunststof van elkaar kan scheiden en er opnieuw grondstoffen van maakt. Goed voor een investering van 2,5 miljoen euro voor de productie van 20.000 ton secundaire grondstoffen per jaar of een vermeden jaarlijkse CO2-uitstoot van 50.000 ton. 

En gedreven zoals de familieonderneming is, doen ze er nog een schep bovenop: “Volgend jaar verdubbelen we de productie en installeren we een nieuwe lijn naast de huidige”, klinkt het. “Maar dit kunnen we niet alleen. Het kan enkel als burger, gemeenten en intercommunales de globale doelstellingen van de Verenigde Naties mee helpen realiseren.” Nochtans horen we vanuit de recyclagesector vooral klagen over het gebrek aan interesse in gerecycleerde producten. ecoTips wilde dus graag weten welke kip met gouden eieren Van Werven gevonden heeft. We spraken met Peter Brughmans, purchase consultant voor Van Werven België.

Vallen en opstaan

Het laatste jaar zijn duurzaamheid en circulaire economie alomtegenwoordig in de berichtgeving. Dat zou ons bijna doen vergeten dat dit nog maar een recent fenomeen is en dat veel aandacht niet meteen gelijk staat met veel succes. Daar is Van Werven een sprekend voorbeeld van. Het bedrijf heeft in Nederland een lange ondernemerstraditie, en is gestart na de Tweede Wereldoorlog. In 2006 koos het ervoor om in te zetten op de recyclage van harde plastics. Bij de start waren dat vooral kunststoffen bloempotjes maar het aanbod breidde snel uit. 

Het ging Van Werven in de harde kunststoffen echter niet voor de wind: na vijf jaar van onderzoek en ontwikkelen was er een miljoenen schuldenberg ontstaan waardoor de familieonderneming zich afvroeg of doorgaan wel zo’n goede optie was. Door meer focus op groei van afzet in samenwerking met enkele afnemers was er te weinig aanbod van harde kunststoffen in Nederland alleen waardoor het bedrijf, ondanks alle kennis, kunde en opgeleide werknemers, niet van de grond kwam. “Daarom ging Van Werven internationaal”, legt Ton Van der Giessen, managing director van Van Werven Recycling Plastics, uit. “De eerste stapjes werden gezet in 2011 in België en in 2012 startte de eerste sorteerlijn in het Verenigd Koninkrijk. In 2013 hebben we onze eerste sorteerlijn in België (Wijnegem).” 

Nu meer dan 12 jaar later bouwt het recyclagebedrijf nieuwe vestigingen in Polen, Ierland, Zweden en België en dat op zes maanden tijd. “Dit toont aan dat succes niet altijd van bij de start komt en het komt zeker ook niet vanzelf ”, zegt Peter Brughmans. “Het is wel zo dat wij kunnen opstarten en groeien in landen die hun afvalstoffenpolitiek  verstrengen. België heeft een ambitieus milieubeleid waardoor het economisch interessant wordt om te investeren. In andere Europese landen is dat nog lang niet het geval. Maar zodra er iets beweegt in de wetgeving, staan wij klaar.”

Harde plastics in alle kleuren en maten, liggen in grote hoeveelheden klaar om verwerkt te worden tot 20 basiskorrels

Harde plastics in alle kleuren en maten, liggen in grote hoeveelheden klaar om verwerkt te worden tot 20 basiskorrels.

Grondstoffenleverancier, geen afvalverwerker

Dat Van Werven momenteel één van de weinige is die deze activiteit in België mee uitbouwt, zal zeker ook te maken hebben met de aparte visie op de sector. Peter Brughmans windt er geen doekjes om: “Ik voel terughoudendheid bij de producenten van primaire grondstoffen, wanneer ze onze activiteiten bekijken. Maar wij zijn complementair aan hun activiteiten. Het is wel zo dat de primaire grondstoffenindustrie extra moet focussen op de manier waarop we gebruikte grondstoffen terug kunnen inzetten als nieuwe grondstof. En de afvalsector van zijn kant moet  focussen op het kwalitatief hoogwaardig maken van nieuwe (al gebruikte) grondstoffen in plaats van gewoon een afvalprobleem te willen oplossen. Afval verwerken an sich, is niet onze eerste doelstelling. 

Enkel door anders te denken, produceer je wat de klant vraagt. Samenwerking tussen de verschillende schakels in de keten, is daarbij cruciaal. We gaan nog heel veel tijd verliezen indien we onvoldoende naar elkaar luisteren. We geven op de site in Lanaken het goede voorbeeld. Binnen enkele maandenkomt er een klant van ons, een ‘compounder’, op dezelfde site. Hij zal een aantal van de door ons geproduceerde grondstoffen meteen inzetten in zijn proces. Daarnaast werken we ook heel goed samen met het logistiek familiebedrijf Meers Internationaal Transport bvba; we zijn op hun gronden gevestigd. Zo’n samenwerkingen moeten er meer komen. Een perfect voorbeeld van SDG17: maak partnerschappen om de duurzame doelstellingen te bereiken. De SDG’s zitten trouwens in onze volledige werking verweven. Ze zijn echt onze leidraad.”

Brughmans houdt een vurig pleidooi om anders met afval om te gaan. “Ik roep burgers op om hun afval te koesteren. Vandaag denken wij het recht te hebben om ons afval zomaar weg te gooien of anderen met de problemen op te zadelen. Terwijl kunststof, glas maar ook andere producten net heel lang meegaan. Zorg er dan ook voor dat we ze nog lang kunnen gebruiken. Kunststof bijvoorbeeld is eigenlijk een fantastisch product. Een polyamide gaat 200 jaar mee. Wanneer we het in de materialenkringloop houden en het niet als afval weggooien, kunnen we het dus cyclus na cyclus opnieuw gebruiken.” 

Bij Van Werven maken ze vooral secundaire grondstoffen voor zogenaamde ‘long life of lange levenscyclus toepassingen’. Denk aan grote kunststoffen emmers, vaten, groot speelgoed, tuinmeubelen enzovoort. “Men heeft het altijd maar over plastiek maar er zijn zo veel soorten. Wij zijn ervan overtuigd dat we de ‘long life toepassingen’ en de ‘short life toepassingen’ uit elkaar moeten houden bij de verwerking. Enkel op die manier kunnen we kwalitatieve grondstoffen maken.” 

Het geheim van Van Werven: een doorgedreven, voor het grootste deel handmatige, voorsortering van de harde kunststoffen. Aan de rechterkant een gesorteerde witte fractie, voordat deze naar de was- en maallijn gaat. Aan de linkerkant restafval van de uitsortering. Mensen gooien spijtig genoeg nog heel veel andere zaken bij hun harde plastics, ook in bedrijven. Van Werven Lanaken haalt jaarlijks zo’n 1 miljoen kilogram restafval uit zijn sortering.

Aan de basis van de verwerking bij Van Werven staan de medewerkers die handmatig alle binnengekomen producten sorteren. Kan dat niet eenvoudiger via een geautomatiseerde lijn? “Wij hebben de beste resultaten met handmatige sortering. Veel van onze werknemers werken al jaren voor ons en zijn echt fier op het werk dat ze doen. Uiteraard onderzoeken wij ook automatisering maar meestal is deze ondersteunend aan de werknemers en niet vervangend.” Nadat de kunststoffen per kleur en per soort gesorteerd zijn, gaan ze naar de was- en maallijn. Veel details komen we over de eigenlijke verwerking niet te weten. “Wij hebben jaren ontwikkeld aan deze technologie. Dit is het hart van ons bedrijf. We lopen er dus niet mee te koop”, is het antwoord.

Juiste mix maken

Het innovatieve van Van Werven zit hem in de samenstelling van de grondstoffen. “Van onze klanten weten wij welke eigenschappen ze in producten zoeken. Zij kunnen hun mixen voor de maakindustrie maken met primaire grondstoffen of met onze grondstoffen. Meestal is het een mix die ze nodig hebben om tot de juiste eigenschappen te komen. Doordat wij weten welke eigenschappen hun mixen moeten hebben, kunnen wij ervoor kiezen om bepaalde soorten kunststoffen samen te voegen, om bijvoorbeeld kunststof met meer kalk in, te bekomen. Dat is voordelig voor onze klant want dan moet hij minder kalk in zijn mix toevoegen. Op die manier zijn wij constant bezig met het maken van de juiste verhoudingen in de materialen die wij verwerken. Wij maken wat de klant vraagt, en niet gewoon een berg gerecycleerde kunststof die enkel voor minderwaardige toepassingen kan dienen.

Tekst: Hilde de Wachter
Foto’s: Van Werven

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.