Nieuw plantballetje van IKEA heeft voetafdruk die 25 keer lager ligt dan die van de traditionele gehaktbal

André Schmidtgall, CEO van IKEA België, riep begin deze maand in een open brief de hele samenleving op werk te maken van een “groen herstel” om zo zowel de coronacrisis als de milieucrisis in één keer aan te pakken. De keten neemt het voortouw met enkele opvallende acties en doelstellingen. Eén van de meest opvallende nieuwigheden is het IKEA-plantballetje, dat een ecologische voetafdruk heeft van slechts 4% van die van de traditionele gehaktbal.

Er wacht ons een toekomst waarin we gedurfde maatregelen zullen moeten nemen om enerzijds het milieu en het klimaat te redden en anderzijds de economie nieuw leven in te blazen na de coronacrisis. IKEA wil daarin een belangrijke rol spelen. De ambitie is duidelijk: een circulaire onderneming worden die een positieve impact heeft op mens en planeet.

De Zweedse meubelketen investeert daarom in totaal zo’n 3,8 miljard euro in duurzaamheid. IKEA wil in de komende periode het gebruik van fossiele brandstoffen terugbrengen naar nul. Het bezit momenteel 546 windturbines in veertien landen, twee zonneboerderijen met 1,5 miljoen zonnepanelen en meer dan 920.000 zonnepanelen op daken van IKEA-winkels en -magazijnen. Extra investeringen op vlak van energie moeten ertoe leiden dat uiteindelijk evenveel hernieuwbare energie wordt opgewekt als verbruikt. Daarnaast streeft IKEA naar 100% elektrische thuisbezorging in 2025 en het bedrijf wil in 2030 volledig klimaatpositief zijn, wat wil zeggen dat alleen nog hernieuwbare en gerecycleerde materialen gebruikt zullen worden in de producten en de uitstoot van broeikasgassen zo gemiddeld 70% zal verminderen per product. Sinds 2015 al is alle katoen afkomstig uit duurzame bronnen en dit jaar moet ook al het hout in IKEA’s producten 100% FSC-gecertificeerd of gerecycleerd zijn. De komende maanden investeert IKEA wereldwijd ook meer dan 600 miljoen euro extra in innovatieve bedrijven en schone oplossingen om zo bij te dragen aan een CO2-vrije economie.

Groene bollen

IKEA wil ook zijn klanten aanzetten om duurzamer te gaan leven. Een groene bol op meer dan 4.000 artikelen in het assortiment geeft aan dat het om een duurzaam (geproduceerd) product gaat. Via de website www.ikea.be/allebeetjeshelpen en de IKEA Better Living-app wil de winkelketen mensen dan weer inspireren om meer duurzame gewoontes te integreren in hun dagelijkse leven. Enkele voorbeelden: om mensen enkel nog ledverlichting te laten gebruiken biedt IKEA sinds 2016 geen andere lampen meer aan. Uiteraard worden ook de IKEA-winkels enkel met led verlicht. Ook inductiekookplaten en energiebesparende kranen en douchekoppen worden belicht op de website.

“Alle 7 broeikasgassen in rekening gebracht”

Met het gloednieuwe IKEA-plantballetje dat smaakt als een gehaktbal maar gemaakt is van typische Zweedse ingrediënten zoals erwteneiwit, haver, aardappel, appel en ui en volgens de keten een ecologische voetafdruk heeft van slecht 4% van die van de traditionele gehaktbal, draagt IKEA bij aan de ambitie om meer plantaardige voeding toe te voegen aan het aanbod. Een opvallend laag percentage, dat om verheldering vraagt. “De ecologische voetafdruk van een product vertegenwoordigt de totale hoeveelheid broeikasgassen die aan dat product wordt gekoppeld”, legt Colombine Nicolay, persverantwoordelijke voor IKEA, uit. “Voor voedingsproducten wordt de uitstoot bepaald door de ecologische impact van de productie van de ingrediënten. Het is belangrijk te benadrukken dat we bij IKEA de ecologische voetafdruk meten en niet de CO2-voetafdruk omdat we niet enkel de CO2-uitstoot willen terugdringen maar wel de uitstoot van de zeven broeikasgassen die bijdragen tot de klimaatverandering, zoals beschreven in het Kyoto-protocol. Ook de impact van ontbossing en andere veranderingen in het gebruik van land met een negatieve impact op het klimaat, worden in rekenschap gebracht. We hanteren een Cradle tot Gate-scope en dat dus voor alle emissiefactoren. De databronnen zijn een combinatie van de Ecoinvent en de World Food LCA Database en de berekening is, waar mogelijk, aangepast aan de Europese Product Environmental Footprint-richtlijnen.”

Dat de vleesproductie een aanzienlijk hogere ecologische impact heeft dan de productie van plantaardig voedsel, schijnt bij deze dus bewezen…

Meer ecoTips artikels over IKEA

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.