ONDERWERP: Gallo NV,Menen,RecupelDATUM : 18/02/2019PLAATS: Menen© Rudi Van Beek

Recordaantal elektro en lampen ingezameld in 2019

Recupel, de Belgische vzw verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van elektronische apparaten en lampen, zamelde in 2019 een recordhoeveelheid van 122.548 ton in, een stijging van 4,4% in vergelijking met het jaar ervoor. Het gaat in totaal om 44 miljoen apparaten, maar liefst 8 miljoen méér dan in 2018. De investeringen in het inzamelnetwerk en de vele communicatiecampagnes werpen hun vruchten af.

Acht miljoen meer dan in 2018 betekent een stijging van maar liefst 26%. Per inwoner stijgt het ingezamelde gewicht van 10,3 kg naar 10,7 kg. Ter vergelijking: de evolutie 2017-2018 bedroeg 2%. “Dit resultaat zou niet mogelijk zijn zonder de onmisbare schakels in onze keten: de partners in ons inzamelnetwerk, de transporteurs die garant staan voor een veilig en beschermd vervoer, de hergebruiksector die apparaten een tweede leven geeft, de erkende verwerkers die aan de hand van hoogtechnologische technieken onze apparaten recycleren tot nieuwe grondstoffen en uiteraard de consumenten en bedrijven die in 2019 meer dan ooit hun beste beentje hebben voorgezet”, licht Saar Bentein, woordvoerster van Recupel, toe.

De stijging is vooral merkbaar in de inzameling van kleine elektronische apparaten, zoals onder andere gsm’s, computers en elektrische tandenborstels (Recupel zamelt zowel huishoudelijke als professionele toestellen, bijvoorbeeld drankautomaten, in, red.), waar die 36% bedroeg, 32,5% meer dan de stijging tussen ’17 en ’18. Op het einde van het jaar focust Recupel traditioneel op de inzameling van lampen en armaturen. Ook deze cijfers zitten in de lift: er werden 7,7% meer lampen ingezameld in 2019. Voor het eerst gaat Recupel zo over de kaap van meer dan 10 miljoen ingezamelde lampen en armaturen op jaarbasis.

Forse investeringen

Recupel heeft dan ook fors geïnvesteerd in de uitbreiding en optimalisatie van haar eigen inzamelnetwerk. Zo steeg het aantal RecyclePunten voor klein elektro van 2.615 naar 3.123. Smartloop, een gloednieuw inzamelkanaal voor bedrijven, zag ook het licht in 2019. “De positieve tendens is onder andere een resultaat van de vele inzamel- en sensibilisatiecampagnes, maar alles begint bij een goed werkend en uitgebreid inzamelnetwerk. Alle Belgen een oplossing aanbieden om hun elektro en lampen eenvoudig af te danken is voor ons sinds jaar en dag een focuspunt. Acht méér elektroapparaten en lampen, dat toont aan dat onze investeringen hun vruchten afwerpen”, zegt Hans De Bont, Team Lead Logistics van Recupel.

“Elektro is geen afval, het bevat de grondstoffen van morgen. Meer inzetten op het herwinnen van de grondstoffen in onze apparaten is broodnodig voor ons klimaat en de maatschappij. Zo is een recyclageproces een pak milieuvriendelijker dan nieuwe ontginning. Het creëert ook lokale tewerkstelling en vermindert de vraag naar conflictmineralen uit het Zuiden. Die boodschap vormt de rode draad doorheen onze communicatiecampagnes. Door meer in te zetten op bewustwording en sensibilisering aan de hand van impactvolle campagnes landt de boodschap bij verschillende doelgroepen, van jong tot oud”, verklaart Annelies Evens, Marketing & Communication Manager, het succes van de campagnes.

Blik vooruit

Ondanks een bijzonder vruchtvol 2019, blijft de vzw ambitieus. “De Europese Green Deal en de beleidsprogramma’s van onze gewestregeringen tonen aan dat er op het (inter)nationale toneel méér dan ooit een draagvlak is om werk te maken van een echte circulaire economie. E-waste vormt een belangrijke sector, Recupel engageert zich om een belangrijke rol te spelen om zo van die circulaire droom een realiteit te maken”, aldus Bentein.

Recupel heeft voor 2020 diverse projecten opgezet. Een belangrijk focuspunt is bijvoorbeeld het gebruik van artificiële intelligentie in het sorteerproces. In 2019 ontwikkelde Recupel, in samenwerking met Imec, een beeldherkenningssoftware die als doel heeft om afgedankt elektro automatisch te herkennen en catalogiseren op apparaatniveau – bijvoorbeeld gsm – en merkniveau – bijvoorbeeld Samsung. De volgende stap is de automatische herkenning van het volledige toestel. De software kan dan alle eigenschappen ineens detecteren: het gaat om een smartphone van merk X, in productcategorie Y, het toesteltype is Z en het productiejaar. “Een producent zou vervolgens aan Recupel kunnen vragen om alle toestellen van zo’n specifiek type en jaar apart te houden voor gericht hergebruik van materialen of onderdelen. Dankzij dat soort informatie kunnen de producenten en verwerkende bedrijven dus eveneens efficiënter inzetten op circulaire economie”, besluit Christel Vermeersch, Chief Financial Officer van Recupel.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.