Zo’n sterke merknaam hebben dat die de productnaam vervangt; het is de droom van elk bedrijf en het geldt voor SipWell. Met meer dan 40.000 waterkoelers over het hele land, laat het bedrijf de concurrentie dan ook ver achter zich. “Maar hoe groter je bent, hoe groter je maatschappelijke verantwoordelijkheid”, weet general manager Peter Henderickx. “Wij streven daarom al jaren naar een minimale milieu-impact en zijn sinds dit jaar ook CO2-neutraal, onder meer dankzij maximaal hergebruik van onze flessen en CO2-compensatieprojecten in Afrika.”
SipWell, een 100% Belgisch bedrijf dat waterkoelers en het bijbehorende water levert, mag zichzelf op de borst kloppen; na meer dan 27 jaar bedrijfsvoering is het met een jaarlijkse omzet van 20 miljoen euro en een marktaandeel van 55% onbetwist marktleider. De eerste achtervolger moet het met ongeveer de helft van dat percentage doen, waardoor de merknaam stilaan een productnaam is geworden, de natte droom van elke bedrijfsleider. “Ik heb al van veel mensen gehoord dat ze ‘een SipWell’ hebben staan op het werk, terwijl het eigenlijk een waterkoeler van een concurrent betreft”, begint Peter Henderickx, general manager, te vertellen wanneer we met hem aan tafel zitten in de SipWell-vestiging in het Vlaams-Brabantse Londerzeel. “Dat horen we natuurlijk graag, al zouden we liever hebben dat er een ‘echte’ SipWell-waterkoeler staat”, lacht hij.
“Wij verhuren waterkoelers en zorgen dat de toestellen op geregelde basis worden aangevuld”, legt hij nog eens uit wat het bedrijf precies doet. “Wij leveren ongeveer 1,4 miljoen flessen water per jaar voor de 40.000 waterkoelers die we hebben staan bij zo’n 30.000 klanten in België. Ongeveer een kwart van onze klanten zijn particulieren, voorts gaat het om bedrijven. De toestellen voor particulieren zijn wat slanker en zijn gemaakt voor flessen van 10 liter. De standaard dispensers zijn wat breder en werken met flessen van 5 gallon, of 18,9 liter.”
Brede service
Volgens Henderickx maakt SipWell het verschil met zijn service. “Op het produceren van de waterkoelers na, die we wel zelf ontwikkelen, doen we namelijk alles zelf. De waterkoelers, die we verhuren, worden hier gerepareerd indien nodig. De lege flessen nemen we terug en wassen en ontsmetten we, waarna we ze opnieuw vullen met water. Een fles wordt zo gemiddeld 60 keer hergebruikt, dat is vijf keer langer dan een glazen fles. Een SipWell-fles bespaart zo ongeveer 1.000 petflessen. Onze klantendienst is 24/7 bereikbaar en met de online MyAccount bekijk je al onze diensten waar je wil en wanneer je wil. Geeft je waterkoeler bijvoorbeeld geen spuitwater meer? Dan volstaat het even je smartphone te checken en je hebt de mogelijke oorzaak en oplossing in een vingerknip gevonden.”
Doorlichting door CO2logic
Rode draad doorheen dat hele proces: de milieu-impact tot een minimum herleiden. “Dat is al lang een van onze speerpunten”, aldus Henderickx. “Daarom besloten we twee jaar geleden om ook CO2-neutraal te worden. Het was CO2logic dat in 2019 onze CO2-voetafdruk onder de loep nam. Daaruit bleek dat SipWell jaarlijks 1.737 ton CO2 uitstootte. De grootste oorzaak: ons elektriciteitsverbruik en ons transport. Samen met CO2logic zijn we vervolgens gaan bekijken hoe we CO2-neutraal konden worden.”
En dat er onmiddellijk actie werd ondernomen, lijdt geen twijfel, want al in mei van dit jaar, was de CO2-neutraliteit een feit. Henderickx legt uit hoe SipWell die bereikte: “We zetten in op verschillende fronten. Vooreerst hergebruiken we de flessen maximaal, maar ook wanneer ze versleten zijn, gooien we ze niet zomaar weg. We hebben akkoorden met verschillende bedrijven die de flessen recycleren tot nieuw basismateriaal dat gebruikt wordt voor het maken van polycarbonaat, dat voornamelijk in bouwproducten wordt toegepast. Daarnaast pompen we ons water ook zelf op, hier in Londerzeel. We hebben daarvoor zes putten van 42 meter diep, tot in een watervoerende laag, die trouwens ook gebruikt wordt door een aantal brouwerijen hier in de buurt om hun bier te maken. Het gaat dus echt om kwaliteitsvol water, dat we uiteraard wel nog zuiveren. Het water van sommige concurrenten komt uit het buitenland, voornamelijk uit Frankrijk en Nederland. Ik moet je niet vertellen dat hun leveringsproces alleen daardoor al een pak minder milieuvriendelijk is.”
Test met elektrische bestelwagen
“De routes naar klanten die onze bestel- en vrachtwagens gebruiken, zijn ook zo uitgetekend dat we zo weinig mogelijk kilometers afleggen. Een aantal jaren geleden hebben we bovendien geïnvesteerd in een volledig nieuwe vloot vrachtwagens. Die 39 nieuwe vrachtwagens rijden nog steeds op diesel, maar stoten een pak minder vervuilende stoffen uit. Heel recent is ook onze eerste elektrische bestelwagen aangekomen. We gaan die nu testen en al alles goed gaat, gaan we al onze bestelwagens – elf in totaal – door elektrische exemplaren vervangen. Zodra de technologie het toelaat, zullen we in de toekomst ook investeren in elektrische of hybride vrachtwagens.”
Zonnepanelen en windmolen
SipWell schakelde ook volledig over op led-verlichting. Maar ondanks al die ingrepen, was het nog steeds niet CO2-neutraal. “Het deel dat we niet kunnen neutraliseren, compenseren we via CO2logic via drie projecten, in Eritrea, Zambia en Ghana. Die projecten hebben allemaal iets te maken met water, want we wilden de link met onze business bewaren.”
“Eens onze vloot helemaal vernieuwd is, zullen we minder moeten compenseren via zo’n projecten. Maar we blijven ook constant andere mogelijkheden bestuderen. We zijn momenteel met verschillende leveranciers van zonnepanelen aan het spreken en kijken ook of we geen windmolen kunnen plaatsen rond ons bedrijf. Daar hebben we zeker de ruimte voor. Door beide ingrepen, zouden we een groot deel van onze elektriciteit zelf kunnen opwekken.”
“Ten slotte kijken we ook verder dan het eigen bedrijf”, geeft Henderickx nog mee. “Zo proberen wij onze klanten aan te zetten om niet langer onze plastieken bekers te gebruiken, maar wel de kartonnen. De plastieken bekers zijn immers minder milieuvriendelijk. Ook stimuleren we het gebruik van drinkflessen.”