BYD’s nieuwe bladbatterij herdefinieert veiligheidsnormen voor elektrische voertuigen

BYD heeft de lancering van de bladbatterij aangekondigd, een ontwikkeling die de bezorgdheid over de veiligheid van batterijen in elektrische voertuigen moet verminderen.

Tijdens een online lancering met als thema ‘The Blade Battery – Unsheathed to Safeguard the World’, zei Wang Chuanfu, voorzitter en president van BYD, dat de bladbatterij BYD’s gedrevenheid benadrukt om problemen op het gebied van de veiligheid van batterijen op te lossen en tegelijkertijd de veiligheidsnormen voor de hele branche opnieuw te definiëren.

De bladbatterij is de afgelopen jaren door BYD ontwikkeld. De enkelvoudige cellen zijn gerangschikt in een matrix en vervolgens in een batterijpakket geplaatst. Door de geoptimaliseerde structuur van het batterijpakket neemt de bladbatterij tot 50% minder ruimte in vergeleken met conventionele lithiumijzerfosfaatblokbatterijen.

BYD liet in een video zien hoe de bladbatterij werd doorboord met een spijker. Perforatietests worden gebruikt om thermische reacties van batterijen te onderzoeken. De batterij doorstond de test moeiteloos, hetgeen een enorme prestaties is gezien de moeilijkheidsgraad van zo’n test. “Op het gebied van batterijveiligheid en energiedichtheid heeft BYD’s bladbatterij duidelijke voordelen”, zegt professor Ouyang Minggao, lid van de Chinese Academie van Wetenschappen en professor aan de Tsinghua University.

Tijdens het doorboren van de bladbatterij rookte de batterij niet en ze vatte dus ook geen vuur. De oppervlaktetemperatuur schommelde tussen de 30 en 60° Celsius. Onder dezelfde omstandigheden steeg de temperatuur bij een conventionele lithiumbatterij tot zo’n 500° C en vatte ze vervolgens vuur. Een conventionele lithiumijzerfosfaatblokbatterij rookte niet en vatte ook geen vlam, maar wel liep de oppervlaktetemperatuur op tot een gevaarlijke 200 tot 400° Celsius. Er kan dus besloten worden dat voertuigen voorzien van BYD’s bladbatterij veel minder vatbaar zijn voor brand, zelfs bij ernstige beschadigingen.

Extreme tests

De bladbatterij werd ook aan diverse andere, extreme tests onderworpen. Zo werd ze geplet, gebogen, in een oven verwarmd tot 300° C en geladen tot 260% van haar capaciteit. Geen van deze enorme belastingen leverde een brand of een explosie op.

He Long, vice-president van BYD en voorzitter van FinDreams Battery Co., Ltd., benoemde vier voordelen van de bladbatterij, waaronder een hoge starttemperatuur voor exotherme reacties, langzame warmteafgifte en lage warmteontwikkeling, het vermogen om geen zuurstof vrij te geven tijdens storingen en het niet vuurvatten onder extreme omstandigheden.

In de afgelopen jaren hebben veel fabrikanten van elektrische voertuigen zich laten verleiden tot het steeds verder vergroten van de actieradius. Wanneer bereik het belangrijkste doel wordt van een fabrikant, dan wordt die focus vervolgens logischerwijs overgedragen aan producenten van batterijen. Dat leidt tot onredelijke jacht op energiedichtheid in de batterijindustrie. Het is vanwege die focus op energiedichtheid dat veiligheid buiten beschouwing wordt gelaten bij de ontwikkeling van batterijen. De bladbatterij van BYD heeft als doel om de veiligheid van de batterij weer onder de aandacht te brengen, hetgeen een omschakeling verlangt van de industrie op dit cruciale aspect.

In juni voor het eerst toegepast in voertuig

“Momenteel zijn veel automerken met ons in gesprek over samenwerking op basis van de technologie van de bladbatterij”, aldus He Long. Hij voegde eraan toe dat BYD graag kennis wil delen en wil samenwerken met wereldwijde partners om gunstige resultaten te bereiken voor alle spelers in de sector.

De Han EV, BYD’s vierdeurs vlaggenschip, zal in juni worden geïntroduceerd. Hij wordt uitgerust met de bladbatterij. De Han EV is het topmodel van de Dynasty-reeks met een actieradius van 605 kilometer en een acceleratie van 0 tot 100 km/h in slechts 3,9 seconden.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.