Elektrisch rijden in bedrijven en organisaties

In de vierde editie van ecoTips 2017 hebben we het uitgebreid over elektrisch rijden. Lees hier het voorwoord van hoofdredacteur Hilde De Wachter.

Ecodesign en cleantech

Gas geven en remmen tegelijk, als dat maar niet gaat stinken … 

Wat een zalig gevoel wanneer je merkt dat er een rode draad door verschillende reportages en activiteiten loopt. Zelfs niet altijd met voorbedachte rade, dat maakt het nog interessanter. In het boek ‘Wat met Recyclage’ gaat het bijvoorbeeld over grondstoffenschaarste en hoe nieuwe duurzame en hernieuwbare technologie zoals deze voor batterijen en zonnecellen ook voor bijkomende grondstofproblemen zorgt. Dat kregen we ook uitgelegd tijdens de ecoTips Bizzclub bij imec op 6 juni, waarvan je in deze ecoTips het verslag leest. En van die nieuwe batterijtechnologie en hernieuwbare energie gaan we natuurlijk naar de uitgebreide reportage over elektrisch rijden.

Om vandaar naar de boekrecensie over fietsen te gaan want van een elektrische auto ben je snel bij een elektrische fiets aanbeland. Alle stukjes passen mooi in de puzzel die circulaire economie heet.

Toen ik bezig was met de reportage over elektrisch rijden, overviel me trouwens opeens de gedachte: “Dat is hier net gas geven en remmen tegelijk … als dat maar niet gaat stinken …” Aan de ene kant bereidt iedereen zich voor op elektrisch rijden en wordt het gestimuleerd via de overheid. We willen dus uit de startblokken schieten. Aan de andere kant zijn er nog zo veel zaken die eerst in orde moeten zijn vooraleer dit een succes kan worden. De chauffeurs willen niet mee, de infrastructuur kan een echte omslag nog niet aan, de technologie staat niet op punt, er zijn te weinig automodellen en diegene die er zijn, zijn nog te duur. Nieuwe bedrijfsmodellen zijn nog in volle ontwikkling. Enzovoort enzoverder. We willen het water induiken, maar onze voeten blijven plakken aan de startblok. Vervelend en frustrerend?

Misschien maar ook interessant en een geweldige uitdaging. Dit is niet zomaar een technologische innovatie, dit is een disruptie van het hele systeem. Dit is iets waar je alle stappen tegelijk moet zetten met alle spelers tegelijk.
Niet eenvoudig maar het is wel aan het gebeuren. En op een dag komt het tipping point en vragen we ons af waarom we hier zo veel spel rond gemaakt hebben. Dan is het mainstream geworden en ook de start van een niet meer te stoppen evolutie naar bedrijfsmodellen op basis van diensten en een gedeelde mobiliteit (en bij uitbreiding een deeleconomie). Of het in 2019, 2022 of 2025 zal gebeuren, is dan misschien van minder belang, tenzij natuurlijk voor het
halen van onze emissiedoelstellingen en om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

Hilde De Wachter

Hoofdredacteur ecoTips

De volledige ecoTips lezen (bekijk hier de inhoud)? Dat kan! Vraag hier je exemplaar aan! Of bekijk eerst de video over deze editie!

Meer over elektrisch rijden, lees je hier.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.