elektrisch rijden
(Beeld: Mikes photos)

Extra tegemoetkomingen voor elektrische auto’s en waterstofwagens

Vorig jaar werden in Vlaanderen bijna 2.000 elektrische wagens ingeschreven. Hoewel dat aantal zes keer hoger ligt dan vier jaar geleden, maken deze ecologische auto’s nog steeds een zeer beperkt percentage uit van ons totale wagenpark (0,6%). Om een versnelling hoger te schakelen in de vergroening, besloot de regering om het premiesysteem uit te breiden. Bovendien wordt de tegemoetkoming voor waterstofwagens verhoogd naar 4.000 euro en zullen voortaan ook vzw’s en aanbieders van autodelen aanspraak kunnen maken op de premies.

Premies voor elektrische auto’s zakken niet

Aanvankelijk was voorzien dat de premies voor elektrische wagens de volgende twee jaar geleidelijk zouden zakken. Maar dat zal dankzij de regeringsbeslissing toch niet het geval zijn. In 2018 en 2019 blijven ze dus onveranderd. Minister Tommelein: “Aangezien het verschil in kostprijs tussen een elektrische wagen en een wagen op fossiele brandstof nog even groot is, hebben we beslist de premie op hetzelfde niveau te houden als vorig jaar. We zijn ervan overtuigd dat de premies belangrijk blijven om kandidaat-kopers over de streep trekken.” Van de meer dan 1.000 premies die de vorige twee jaren werden uitbetaald, ging 43% naar de Nissan Leaf en 22% naar de Renault Zoë, auto’s in de goedkopere categorieën.

Waterstofwagens

De premie voor auto’s die op waterstof of methanol kunnen rijden wordt verhoogd tot 4.000 euro. Daarmee wil de regering deze innovatieve technologie alle kansen geven om door te breken.

Ook voor vzw’s en autodelen

Naast de aanpassing van de zero-emissiepremies, wordt ook de doelgroep van de aanvragers uitgebreid. Niet enkel particulieren, maar ook vzw’s en aanbieders komen voortaan in aanmerking.

Verhoging met terugwerkende kracht

Dit besluit van de Vlaamse regering treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2018. De maatregelen worden bekostigd met de 5 miljoen euro die al jaarlijks gereserveerd was voor de zero-emissiepremies, plus het overschot van het budget van vorig jaar.

‘De vergroening van het verkeer is een prioriteit van mijn beleid. Het laadpalenplan zit prima op schema. We doen er alles aan opdat het wagenpark zou volgen’, aldus minister Tommelein.

Bron: Kabinet Bart Tommelein

Foto: © Mikes Photos

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.