elektrische motorfiets
(Beeld: Donald Trung)

Geen verkeersbelasting voor elektrische motorfietsen vanaf 2019

Vanaf volgend jaar worden elektrische motorfietsen vrijgesteld van Belasting op Inverkeerstelling (BIV). Elektrische en waterstofwagens werden reeds vrijgesteld in 2016 en bestelwagens in 2017.


Geen jaarlijkse verkeersbelasting noch BIV


Voor elektrische motorfietsen betaal je geen jaarlijkse verkeersbelasting. Die wordt immers berekend op basis van de cilinderinhoud en fiscale PK. Omdat een elektrische motor geen cilinderinhoud heeft, is die de facto vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting. De Belasting op Inverkeerstelling (BIV) wordt echter ook berekend op basis van kiloWatt en die heeft een elektrische motor uiteraard wel. De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein beslist om zero-emissie motorfietsen vanaf 2019 ook expliciet vrij te stellen van BIV.
Bart Tommelein: “De Vlaamse regering heeft eerder al zero emissievoertuigen zoals elektrische personenwagens en bestelwagens vrijgesteld van Belasting op Inverkeerstelling. De vrijstelling voor elektrische motorfietsen is een logische volgende stap. We willen immers groener transport belonen.”


Zero emissiepremie


De vrijstelling van elke vorm van verkeersbelasting komt bovenop de zero emissiepremie van 1.500 euro voor elektrische motoren. In 2017 werden er in Vlaanderen 121 elektrische motorfietsen ingeschreven, en het aandeel groeit tot nog toe met zo’n twintig procent per jaar.


Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.