Ondernemingen die investeren in groen en veilig goederentransport over de weg kunnen sinds november tot 100.000 euro steun verkrijgen. Op deze manier wil de Vlaamse overheid maximaal inzetten op de vergroening en verkeersveiligheid van vrachtwagens.
Voorwaarden
Om aanspraak te kunnen maken op de subsidie, moet je onderneming uiteraard wel aan enkele voorwaarden voldoen (bv. rechtsvorm). Daarnaast kan je enkel ondersteuning aanvragen voor uitgaven die dateren van na 1 januari 2017 en binnen één van onderstaande categorieën vallen:
- rijassistentiesystemen
- veiligheidsvoorzieningen
- milieuvoorzieningen
- efficiëntie bevorderende maatregelen
- ergonomie van de bestuurdersplaats
- diefstal vermijdende maatregelen
Het gaat bijvoorbeeld over technologieën zoals lane assistance, alcoholslot, GSM blokkering, camera’s, roetfilter en SCR, koelscheidingswanden, geluidsarme vloeren, airco’s, diefstalalarmen en milieu- en veiligheidscertificaten.
Steunbedrag
Een onderneming kan per kalenderjaar één steunaanvraag indienen. Voor de kalenderjaren 2017, 2018 en 2019 samen bedraagt de maximale subsidie100.000 euro per onderneming met een maximum van 3.000 euro per opgegeven voertuig. De steun is maximaal 80% op de in aanmerking komende uitgaven (exclusief installatiekosten en btw). Deze maatregel valt trouwens onder toepassing van de Europese de-minimissteunverordening en het decreet Economisch Ondersteuningsbeleid.
Aanvragen
De subsidie voor ecologisch en veilig vervoer dient online aangevraagd te worden via de website van Agentschap Innoveren & Ondernemen (Klik op de knop Aanvragen in de groene balk bovenaan.).
Hiernaast kunnen ondernemingen ook nog een ecologiepremie plus verkrijgen voor vrachtwagens op aardgas (CNG en LNG) of op waterstof met brandstofcel, met cryogene CO2-koeling en de tankinfrastructuur hiervoor.
Meer info
Voor uitgebreide informatie over de premie voor ecologisch en veilig transport kan je terecht op de website van de Vlaamse overheid, het gratis nummer 1700 of ecologischenveiligtransport@vlaanderen.be.
Bron: Agentschap Innoveren en Ondernemen
Foto: © Markus Spiske