MOBILITEIT – Poppy maakt autodelen tussen twee Belgische steden mogelijk

In januari 2018 lanceerde Lab Box het autodeelplatform Poppy in Antwerpen. Sinds vorige maand vind je het initiatief ook in Brussel. Daardoor wordt het voor het eerst mogelijk om in België met een deelwagen  – enkelrichting – van de ene naar de andere stad te rijden en het voertuig zonder meerkost op je bestemming achter te laten.

Auto’s delen voor een betere leefomgeving

Autodeelplatform Poppy is ondertussen al meer dan een jaar actief in Antwerpen. Via het platform kunnen Antwerpse burgers een deelwagen vinden en reserveren. Een jaar na de lancering had het autodeelplatform meer dan 20,000 geregistreerde gebruikers. Zij legden samen meer dan 2 miljoen kilometer af met de volledige elektrische e-Golfs en de hybride Audi A g-trons van Poppy en bespaarden zo meer dan 230 ton CO2. 

Betalen gebeurt per minuut: 0,33 euro om te rijden en 0,10 euro wanneer de auto geparkeerd staat, maar men de reservatie wil behouden. Onderhoud, opladen en tanken, verzekering en parkeertickets zijn allemaal inbegrepen in de prijs per minuut. Er zijn geen inschrijvings-, waarborg-, of abonnementskosten. In Antwerpen stelt Poppy trouwens ook deelscooters ter beschikking.

Een waardig alternatief

Tot kort was het niet mogelijk om je met een deelwagen naar een andere stad te verplaatsen en de auto daar te laten staan. Daar wil Poppy nu verandering in brengen door het mogelijk te maken om een wagen in Brussel te nemen en in Antwerpen achter te laten, en vice versa. Gebruikers zouden de wagen dus niet meer moeten terugbrengen naar de zone van herkomst.

“Door free-floating autodelen beschikbaar te maken tussen 2 grote Belgische steden, willen we bewijzen dat autodelen complementair is met het openbaar vervoer en bieden we een waardig alternatief voor de privéwagens” zegt Valentin Haarscher, CEO van Poppy. Poppy benadrukt wel dat het om een eerste testproject gaat. Het project werd  opgestart met 100 wagens. De homezone van Brussel werkt net zoals die van Antwerpen volgens het free-floating principe. Je kan de wagen eender waar in de zone achterlaten. Ook Brussels Airport zal snel worden toegevoegd aan deze zone.

De Poppy homezone in Brussel

Al autodelend de toekomst tegemoet

“Het bezitten van een eigen wagen in steden, zou snel tot het verleden moeten behoren” aldus Pascal Smet, Brussels Minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Samen met Poppy, wil Brussel hier nu ook echt werk van maken. Poppy vervangt in Brussel de voormalige autodeeldienst Zipcar . De Peugeots 208 van Zipcar werden ingeruild voor milieuvriendelijke Poppy-wagens en goedgekeurde Zipcar-gebruikers werden automatisch overgezet naar Poppy. 

Daarnaast is ook Poppy for Business al beschikbaar in Brussel, waardoor bedrijven hun werknemers toegang kunnen geven tot autodelen. Hiermee speelt Poppy in op het mobiliteitsbudget dat is goedgekeurd in maart 2019. Een verschil tussen het functioneren van de app tussen de twee steden is wel dat in Brussel de maximale duur van een rit 24 uur bedraagt (behalve in schoolvakanties 72 uur). In Antwerpen mag je de wagen altijd voor maximum 72 uur reserveren.

Tekst: Poppy | Eigen redactie
Foto’s: Poppy

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.