MOBILITEIT – Premieaanvragen volledig elektrische auto’s stijgen

Het aantal verkochte elektrische auto’s stijgt jaarlijks met 70%. Ook in Vlaanderen worden elektrische auto’s steeds populairder. In de eerste drie maanden van dit jaar werden er 230 premies aangevraagd voor batterij-elektrische wagens. Dat is meer dan de helft van het totale aantal aanvragen van 2018 (415). 

Trage start, snelle groei

Net zoals de meeste nieuwe producten, ontwikkelt de verkoop van elektrische voertuigen zich in een S-curve. In de beginfase is er een groot aanbod en weinig vraag. Daarna stijgt de vraag  exponentieel en vervolgens geraakt de afzetmarkt verzadigd. Op dit moment bevindt de verkoop van elektrische wagens zich in de sterkste groeiperiode die tot nu toe waargenomen werd. Noorwegen telt het grootste aantal elektrische wagens, maar ook Vlaanderen kent een sterke stijging. Van januari tot maart werden er in totaal 444 premies aangevraagd: 230 voor batterij-elektrische wagens, 183 voor elektrische bromfietsen en 31 voor elektrische motorfietsen. In totaal gaat het om 896.516 euro aan premies. Hierdoor bedroeg het marktaandeel van volledig elektrische wagens in Vlaanderen in maart voor het eerst meer dan 2 procent. 

Afbeeldingsresultaat voor groei verkoop elektrische wagens

IDTechEX waarschuwt wel voor de volgende fase: “Na een sterke groei in de verkoop van een product, volgt soms een fase waarin producenten de vraag naar het product niet (snel) kunnen inlossen. Dit kan mogelijks de voornaamste reden zijn waardoor de elektrificatie van ons mobiliteitsnetwerk de komende jaren toch minder vlot zal voorlopen dan verwacht wordt.”

Verklarende factoren

De aankoop van elektrische voertuigen wordt in Vlaanderen al langer sterk gestimuleerd. In januari lanceerde de Vlaamse overheid voor het eerst ook een groepsaankoop voor elektrische wagens. Daarmee kunnen Vlamingen voordeliger een batterij-elektrische wagen aankopen.” 

De Vlaamse minister van Energie ziet echter ook nog andere mogelijke verklaringen voor de stijging van het aantal aangevraagde premies: “Een mogelijke verklaring voor de stijging is het op de markt komen van Tesla model 3. Die wagen blijkt meteen vrij populair. Sinds half februari liepen er hiervoor maar liefst 42 premie-aanvragen binnen. Voor de Renault ZOE waren 32 aanvragen. De Nissan Leaf blijft met 95 aanvragen de populairste batterij-elektrische wagen bij particulieren in Vlaanderen.

“Om vertrouwen op te wekken bij de Vlaamse bestuurder, is ook de aanwezigheid van voldoende publieke laadpunten belangrijk. Op één jaar tijd is het aantal bijna verdubbeld, van 1726 laadpunten in februari 2018 naar 3047 in februari 2019. Tegen eind 2020 zullen er 5.000 extra publieke laadpunten staan,” aldus de minister. 

Bedrijven en overheden investeren

Volgens de inschrijvingscijfers van de FOD Mobiliteit bedroeg het marktaandeel van volledig elektrische bedrijfsvoertuigen in de maand maart voor het eerst bijna 7 procent. Bedrijven in Vlaanderen engageren zich dus ook. De vergroening van de fiscaliteit speelt hier waarschijnlijk een belangrijke rol.

De stijging in het aantal elektrische voertuigen beperkt zich overigens niet enkel tot personenwagens. Wereldwijd zien we dat bedrijven steeds meer investeren in elektrisch openbaar vervoer. Qbuzz, gevestigd in buurland Nederland, bestelde recent 159 elektrische bussen, en ook Brussels Airport bestelde 30 elektrische bussen. Steden en gemeenten doorheen Europa stappen ook mee in het groene verhaal: Londen bestelde 68 elektrische dubbeldekker-bussen en in Warshau zullen er 130 rondrijden tegen 2021. Nu deze voertuigen steeds minder laadtijd nodig hebben – waardoor een minder grote of geen batterij voorzien moet worden in elektrische voertuigen – zal de prijs sneller gelijk gaan lopen met wagens die nog op diesel functioneren. 

Afbeeldingsresultaat voor electrification bus route

Elektrisch rijden iets voor jou(w bedrijf)?

Is je interesse in de mogelijkheden van elektrisch rijden gewekt? Vraag je jezelf af of het iets voor jou en/of jouw bedrijf is? In juni 2018 lanceerden Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Autodelen.net het initiatief Testrijders, om iedereen, zonder verplichtingen, en op een makkelijke manier te laten kennismaken met elektrisch rijden. 

Je kan als particulier of bedrijf nog tot juni 2019 terecht bij 10 testrijders (waaronder Hilde De Wachter, hoofdredactrice van ecoTips). Zij leasen elk een jaar zelf een Nissan LEAF (rijbereik: 270 km) stellen hem ter beschikking van buurtbewoners, vrienden, collega’s en onbekenden. Miel Horsten, CEO van ALD Automotive licht toe: “Wij zien de interesse in elektrisch rijden toenemen, maar de geïnteresseerden zitten nog met praktische vragen. Als leasingmaatschappij kunnen wij deze vragen beantwoorden en de twijfels wegnemen. Leasen helpt om de stap te zetten naar elektrisch rijden.” 

Heb je interesse in het project Testrijders? Meer informatie vind je via deze link. Ben je al overtuigd? Als particulier of eenmanszaak, kan je nog deelnemen aan de groepsaankoop elektrisch rijden. Maar uiteraard kunnen ook andere bedrijven genieten van enkele fiscale voordeelregelingen. Je leest er hier meer over.  

Tekst: eigen redactie
Foto’s: Tesla | Vlaamse Overheid | evobsession.com

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.