De Slovaakse overheid kondigde aan 100 miljoen euro te investeren in de bouw van een nieuwe fabriek voor de productie van accu’s voor elektrische wagens. De ‘Gigafactory’ zou vanaf 2024 jaarlijks genoeg batterijen moeten produceren om 240.000 elektrische voertuigen te laten rondrijden.
De fabriek zal worden uitgebaat door InoBat Auto, een batterijenproducent en R&D-bedrijf uit Slovakije. Eind dit jaar moet de bouw van de eerste productielijn met een capaciteit van 100 megawattuur starten, een jaar later moet die klaar zijn. In de jaren daarna wil InoBat Auto de capaciteit van de ‘Gigafactory’ opdrijven tot 10 gigawattuur per jaar, voldoende om 240.000 elektrische wagens te laten rondrijden.
Productie nu nog grotendeels in Azië
Europa ziet het graag gebeuren. Vandaag zijn Aziatische landen immers koploper als het aankomt op de productie van batterijen voor elektrische voertuigen. Ze domineren de markt, terwijl de grootste afzetmarkt dan weer Europa is. De Europese Unie weet dat, en probeert haar achterstand in te halen. Vorig jaar zette de Europese Commissie bijvoorbeeld het licht op groen voor een subsidie van 3,2 miljard euro voor een onderzoeks- en innovatieproject naar de productie van accu’s voor elektrische wagens. Onderzoekers en ontwikkelaars uit België, Duitsland, Frankrijk, Finland, Italië, Polen en Zweden werken daaraan mee.
Ook in Zweden
Ook in Zweden komt een fabriek waar batterijen voor elektrische wagens zullen worden geproduceerd. De bouw startte in het najaar van 2019 en moet volgend jaar klaar zijn. De fabriek van batterijenontwikkelaar Northvolt zal vanaf dan jaarlijks zorgen voor een capaciteit van 32 gigawattuur. In Polen is Umicore dan weer op zoek naar werknemers voor zijn nieuwe vestiging die eind dit jaar moet openen. Het Belgische bedrijf, wereldspeler in materiaaltechnologie, zal er kathodematerialen voor accu’s in elektrische en hybride voertuigen produceren.