Truck op waterstof van H2-Share-project begonnen aan proefritten in Nederland

In Schelluinen in Nederland is de vrachtwagen op waterstof en het mobiele waterstoftankstation gebouwd binnen het project H2-Share voorgesteld en met proefritten begonnen. Met de 27 ton zware truck willen de betrokken partijen aantonen dat waterstof geschikt is om zware vrachtwagens aan te drijven. 

Het Europese project H2-Share wordt gecoördineerd door het Nederlandse WaterstofNet en uitgevoerd door een vijftiental partners. Bedoeling: een vrachtwagen met hoog laadvermogen op waterstof bouwen, samen met een mobiel waterstoftankstation om te tonen dat dat mogelijk is en er praktische ervaring mee op te doen. H2-Share staat dan ook voor Hydrogen Solutions for Heavy-duty transport Aimed at Reduction of Emissions in North-West Europe. Het project ontving 1,69 miljoen euro aan subsidies van Interegg North-West Europe.

De logistieke sector toont immers al een tijdje een groeiende interesse in voertuigen zonder schadelijke uitstoot, vooral in Europa, waar die sector bijdraagt aan 25% van de hele CO2-uitstoot van de transportsector. Elektrische trucks hebben al bewezen efficiënt te kunnen opereren in stedelijke gebieden, maar voor logistiek transport met zero emissie over langere afstanden is waterstoftechnologie meer aangewezen. Vrachtwagens met een waterstofbrandstofcel zijn momenteel nog niet beschikbaar in Europa, maar zouden wel een groot potentieel hebben en dat wil het H2 Share-project nu dus bewijzen.

Drie betrokken lidstaten

Het deed dat door de krachten te bundelen met vier koploperregio’s in drie lidstaten; België, Nederland en Duitsland. Het Nederlandse VDL bouwde de waterstofvrachtwagen van 27 ton – het vertrok daarvoor van een bestaande DAF-truck die het verbouwde en voorzag van een waterstofaandrijflijn – en het Duitse Wystrach GmbH ontwikkelde het mobiele waterstoftankstation, omdat niet overal waterstoftpompstations aanwezig zijn. Het Rotterdamse transportbedrijf BREYTNER, dat zweert bij transport met zero emissie waardoor het voornamelijk vrachtwagens met accupakketten in zijn vloot heeft, gaat de truck en het station drie maanden lang testen in verschillende logistieke processen voor een gerenomeerd meubelconcern.

Daarna gaan de vrachtwagen en het station naar een andere projectpartner die hetzelfde zal doen. De truck en het station zullen zo uiteindelijk getest worden op zes locaties verspreid over België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Op basis van die praktijkervaring zal een roadmap ontwikkeld worden voor de toepassing van waterstof in zogenaamd heavy duty transport.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.