Van buurtbakfietsen tot slimme batterijsoftware, dit zijn de innovatiefste mobiliteitstart-ups van Europa

Op 11 april 2019 werd in Brussel de  European Startup Prize for Mobility uitgereikt. Uit 571 inzendingen werden 50 deelnemers geselecteerd op basis van marktpotentieel, innovatie en ecologische impact. 10 start-ups ontvingen uiteindelijk een zilveren of gouden award voor hun concept. 

Tweede editie European Startup Prize

Het was nog maar de tweede keer dat de European Startup Prize for Mobility – een gezamenlijk initiatief van het Europese Parlement, Boston Consulting Group en Via ID – uitgereikt werd. Het initiatief wil jonge ondernemingen in de kijker te zetten die innovatieve ideeën ontwikkelen om de transport- en mobiliteitswereld van de toekomst vorm te geven. Duurzaamheid, veiligheid en inclusie zijn thema’s die daarbij natuurlijk centraal staan.  

Karima Delli, voorzitster van het Europese Commité voor Transport en Toerisme: “De Europese Start-Up Awards voor Mobiliteit werden gelanceerd als een antwoord op de wereldwijde mobiliteitsuitdagingen. Een toenemend aantal mobiliteitstartups nam dit jaar deel aan de wedstrijd, wat toch wel bevestigt dat Europa hét continent kan zijn waar innovatie een belangrijke plaats inneemt en waar we jonge innovatoren en hun projecten ondersteunen om toe te werken naar een betere levenskwaliteit voor iedereen.”

Groot succes

Er namen dit jaar maar liefst 571 start-ups uit 28 verschillende landen deel aan de wedstrijd. Maar slechts 50 ideeën behaalden de finale. De nieuwe mobiliteitsoplossingen werden beoordeeld op vlak van innovatie, marktpotentieel en ecologische impact. Uit de 50 overgebleven deelnemers, werden 9 winnaars geselecteerd door de jury. De tiende winnaar werd gekozen op basis van een stemming door Europese burgers. De prijzen zijn niet alleen een leuke erkenning voor de start-ups maar gaan ook nog eens gepaard met heel wat interessante voordelen. Het initiatief verbindt zich er immers toe om de start-ups ook ondersteunen bij het uitbouwen van hun onderneming. De tien winnaars zullen bovendien deelnemen aan een heuse Europese tournee die  neerstrijkt op 5 grootse technologiesites. Daar zullen ze potentiële investeerders en klanten ontmoeten.

Slotceremonie in Brussel

De editie van dit jaar kwam twee weken geleden tot ontknoping. In het bijzijn van Prins Albert II van Monaco, werden in Brussel de prijzen uitgereikt. De publieksprijs ging naar de Franse start-up K-Ryole, de ontwikkelaar van een intelligente elektrische fiets die gebruikt kan worden om goederen te vervoeren doorheen steden.Hieronder zetten we de andere negen winnaars even op een rijtje.

  • Blickfeld: voorziet in de nieuwste LiDAR technologie voor autonome mobiliteits- en IoT-toepassingen
  • Cargoroo: biedt elektrische deelbakfietsen aan in stadsomgevingen
  • Cityscoot: stelt deelscooters ter beschikking in Frankrijk en Italië
  • OpenAirlines: ontwikkelde SkyBreathe, een softwarepakket dat piloten helpt om brandstof te besparen
  • Einride: ontwikkelde de T-pod, een volledig elektrische, autonome taxi
  • Geovelo: een softwareplatform voor fietsers  
  • Karhoo: eerste wereldwijde marktplaats met bookingtool voor taxi’s en huurauto’s
  • Shotl: mobiliteitsplatform voor vervoersoperators, ondernemingen en bedrijfsparken dat verschillende passagiers ‘matcht’ die met een voertuig in dezelfde richting bewegen
  • Twaice: ontwikkelde software waarmee batterijsystemen efficiënter en duurzamer gebruikt kunnen worden

Gouden awards

Klein extraatje: vijf van de tien winnende start-ups werden door de jury geselecteerd als ‘superwinnaars’ en ontvingen een gouden award. Naast een ticketje voor de Europese toer, ontvangen superwinnaars Twaice, Shotl, Geovelo, Einride en Karhoo een intensief begeleidingsprogramma door Boston Consulting Group, Grimaldi Studio Legale en Parallel Avocats.

Tekst: Eigen redactie
Foto’s: European Startup Prize for Mobility

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.