elektrisch rijden
Power supply for electric car charging electric car charging station close up of the power supply - (Beeld: Adobe Stock)

Moet u een tweedehands elektrische auto kopen?

Elektrische auto’s stijgen snel in populariteit. Vorig jaar werd bijvoorbeeld in het VK een recordverkoop genoteerd voor elektrische voertuigen, met 59.945 EV’s die het hele jaar door werden geregistreerd. In december hadden EV’s een marktaandeel van 3,8% in het Verenigd Koninkrijk, met bijna 5.500 elektrische voertuigen geregistreerd in de laatste maand van het jaar. In december 2016 was dit marktaandeel nog een schamele 1,7%. De stijging van nieuwe aankopen van elektrische voertuigen komt in de aanloop naar het toekomstige verbod van de regering op nieuwe benzine- en dieselauto’s in 2030.

Hoewel de voordelen van elektrische auto’s goed zijn gedocumenteerd, met name het feit dat ze geen uitstoot veroorzaken, is er ook al een tweedehands markt voor elektrische auto’s. Maar hoe groot is deze al? We bekijken het voorbeeld van Motorparks, de Ford-dealers voor tweedehandsauto’s in het Verenigd Koninkrijk.

De markt voor gebruikte auto’s

De Britse markt voor gebruikte auto’s eindigde vorig jaar iets lager dan in de voorgaande 12 maanden, met een verschil van -2,1%. Een stijger in de sector was echter de verkoop van hybride, plug-in hybride en batterij-elektrische auto’s. Dit marktaandeel kende een stijging van 27%. SMMT Chief Executive, Mike Hawes, zei over de ontwikkeling:

“Het is bemoedigend om te zien dat steeds meer kopers van tweedehands auto’s voor auto’s met een lage uitstoot kiezen naarmate het aanbod groeit – maar deze verkopen blijven laag in verhouding tot het totale marktaandeel. We hebben nog steeds het juiste beleid en de juiste stimuleringsmaatregelen van de overheid nodig om kopers van nieuwe auto’s het vertrouwen te geven om de schoonste benzine-, diesel- en elektrische modellen te kiezen die het beste bij hun behoeften passen, zodat nog meer automobilisten kunnen profiteren van deze opwindende technologie naarmate deze in de komende jaren doorbreekt op de tweedehandsmarkt.”

Voordelen van het kopen van een tweedehands auto

De belangrijkste factor bij de aanschaf van een gebruikte auto is natuurlijk de waardedaling. Als je krap bij kas zit, dan is een gebruikte auto de juiste keuze. Nieuwe auto’s zijn nog steeds populair, en terecht dankzij de constante updates op het gebied van technologie en veiligheidsmaatregelen, maar met ongeveer 20% van de waarde van een nieuwe auto die onmiddellijk verloren gaat wanneer je ermee wegrijdt, heeft dit ertoe geleid dat er bijna drie gebruikte auto’s worden verkocht voor elke nieuwe auto in het Verenigd Koninkrijk.

Maar welke andere voordelen heeft het kopen van een gebruikte auto? Tegenwoordig zijn de fabrieksgaranties langer dan vroeger, wat betekent dat de aantrekkingskracht van het kopen van een gebruikte auto kan worden versterkt door hun lange levensduur. Ook alle gadgets waar je vaak extra voor betaalt als je een nieuwe auto koopt, kunnen al in een gebruikte auto zitten en ook dit kost een fractie minder dan wanneer je een nieuwe auto koopt.

Voor de ongeduldigen: vaak kan je met een tweedehands auto ook direct van het voorterrein rijden. Dit is meestal niet het geval bij nieuwe auto’s. Bij een tweedehands auto is er meestal geen wachttijd.

Waarom kiezen voor een gebruikte elektrische auto?

Uit onderzoek is gebleken dat driekwart van de bestuurders in het Verenigd Koninkrijk een gebruikte elektrische auto zou kopen. Waarschijnlijk omdat we veel meer vertrouwen hebben in de levensduur van een batterij dan vroeger. Veel van de redenen om deze weg te bewandelen zijn dezelfde als bij de aanschaf van een nieuwe auto, zoals de positieve impact die deze auto’s hebben op het milieu in vergelijking met benzine- en dieselauto’s. Het grootste struikelblok voor het kwart dat aarzelde om een tweedehands EV aan te schaffen, was de prijs.

Dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen hoeft een batterijpakket in een elektrische auto volgens deskundigen 10 tot 20 jaar lang niet te worden vervangen en kan het ongeveer 150.000 km afleggen. Deskundigen zeggen dat de fabrikanten zich nu in deze sector hebben bewezen, waardoor potentiële kopers meer vertrouwen hebben in de aankoop van een tweedehands voertuig.

Het spreekt voor zich dat naast de goede waarde en de hoge duurzaamheid, de nulemissie een enorm voordeel is bij het kopen van een elektrische auto – zowel nieuw als gebruikt. Met een stijging in de verkoop van nieuwe elektrische voertuigen, zullen we ongetwijfeld ook een stijging zien in de verkoop van tweedehands voertuigen in de aanloop naar het verbod op nieuwe benzine- en dieselmodellen.

Meer ecoTips artikels over mobiliteit

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.