Methaan hotspots in een gasleiding in Kazachstan (Bron: Copernicus data (2020), bewerkt door Kayrros)

Monitoring van methaanemissie uit bovengrondse gaspijpleidingen legt verkeerde onderhoudspraktijken bloot

Tot voor kort was de discussie over methaanemissie tijdens aardgastransport gericht op defecte installaties en apparaten die resulteren in kleine, onbedoelde emissies. Dankzij moderne en krachtige technologieën, zoals satellietgegevens met hoge resolutie, kunnen wetenschappers nu de impact duidelijk maken van een frequente en opzettelijke uitstoot van methaan, ook wel bekend als ‘ontluchting’. Voor de eerste keer is men nu in staat om methaanlekken in pijpleidingen wereldwijd te detecteren met behulp van satellietdata.

Vermits methaan als stof een veel grotere impact heeft op de opwarming van de aarde dan CO2 (84 keer groter), is de opsporing van methaanemissies belangrijk om de grootte en de impact ervan in kaart te brengen. De energiesector (olie, gas, steenkool) is één van de grootste uitstoters van methaan wereldwijd. Volgens het Internationaal Energie Agentschap emitteerde de energiesector 70 Mt methaan in de atmosfeer in 2020.

Advertising
 

In 2020 ontwikkelde Kayrros, een Europese technologie-start-up, met succes een tool om individuele methaanemissie vanuit de ruimte nauwkeurig te detecteren. Nu wordt het platform gebruikt om de reguliere methaanemissie langs gaspijpleidingen te volgen, bijvoorbeeld in Siberië, met emissies tot wel 300 ton per uur.

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis