Alpro bereikt nieuwe duurzaamheidsmijlpalen met ‘One Planet Thinking’ en B Corp-certificaat

Alpro past voortaan een nieuwe wetenschappelijke methode toe om de wereldwijde milieu-impact van bedrijfsbeslissingen in kaart te brengen. Daarnaast werd de duurzaamheidsstrategie van de Europese pionier in plantaardige voeding recent bekroond met een B Corp-certificaat

One Planet Thinking

De aarde heeft een bepaalde capaciteit om haar natuurlijke hulpbronnen weer aan te vullen, maar op dit moment belast de mens de aarde meer dan ze herstellen kan. Het inzicht dat de aarde “planetaire grenzen” heeft, werd geïntroduceerd door Johan Rockström en enkele van zijn collega-wetenschappers. De onderzoekers identificeerden destijds negen grenzen en stelden enkele jaren geleden vast dat er als gevolg van menselijke activiteiten al vier grenzen overschreden zijn. Dat brengt zowel ons eigen voorbestaan als dat van de ecosystemen van onze aarde in het gedrang.

Met deze kennis in het achterhoofd, besloot Alpro, als eerste bedrijf in België om gebruik te gaan maken van het ‘One Planet Thinking’-concept bij het uitschrijven van de bedrijfsstrategie. Dit wetenschappelijk programma, ontwikkeld door natuurbeschermingsorganisaties WWF en IUCN, linkt de wereldwijde milieu-impact van een organisatie of product aan de draagkracht van onze planeet. Op het vlak van waterverbruik bijvoorbeeld, betekent dit dat Alpro in kaart wil brengen hoeveel water er beschikbaar is rond de amandelvelden in Spanje, hoeveel een gezond ecosysteem nodig heeft, en hoeveel Alpro dus kan gebruiken – en eventueel verminderen.

Duurzaamheidsmanager bij Alpro, Greet Vanderheyden, verduidelijkt: “De capaciteit aan natuurlijke grondstoffen en bronnen op onze planeet is niet oneindig. Daarom willen we bij Alpro tegen eind 2018 met behulp van ‘One Planet Thinking’ onze voetafdruk op een nog zinvollere manier verkleinen. De focus zal dit jaar vooral liggen op de impact van de soja- en amandelteelt, de voornaamste grondstoffen van onze plantaardige producten.”

Bedrijfsmodel erkend met B Corp-certificaat

De duurzaamheidsstrategie bij Alpro is opgebouwd rond de overtuiging dat gezondheid, ecologie en bedrijfseconomische belangen hand in hand gaan. Als erkenning hiervoor werd het voedingsbedrijf begin dit jaar gecertificeerd met het B Corp-label, een initiatief gericht op het promoten van verantwoorde bedrijfsmodellen. Het certificaat wordt toegekend op basis van een vragenlijst omtrent de sociale, ecologische en maatschappelijke prestaties van de kandidaat. Daarnaast worden er enkele ondersteunende documenten onder de loep genomen. Zo’n 2400 bedrijven beschikken vandaag over een B Corp-certificaat. Dat is minder dan 5% van de organisaties die een kandidatuur indienen.

“We zijn verheugd om Alpro te zien toetreden tot de B Corp-gemeenschap, een bewijs van hun jarenlange inzet op vlak van sociale en milieu-impact,” zegt Nathan Gilbert, Executive Director bij B Lab® Europe. “Dit bevestigt dat bedrijven van elke omvang positieve veranderingen kunnen brengen en rekening houden met alle belanghebbenden, niet alleen met aandeelhouders.”

Sven Lamote, General Manager bij Alpro voegt toe: “Wij vinden het als bedrijf belangrijk om gezonde en lekkere plantaardige producten op de markt te brengen, die in de smaak vallen bij een grote groep consumenten, maar die ook intrinsiek goed zijn voor de maatschappij en voor onze planeet. Het B Corp-certificaat is hiervan het beste bewijs.”

Duurzaamheidsrapport

Wie meer wil weten over de MVO-strategie van Alpro, kan sinds 15 mei 2018 een nieuw duurzaamheidsrapport van het bedrijf doornemen. Daarin wordt stilgestaan bij recente verwezenlijkingen en een tussentijdse evaluatie gemaakt van de duurzaamheidsdoelstellingen voor de periode 2015 tot 2020.

Bron en fotomateriaal: Alpro

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.