MVO – Ambitieus stadslandbouwproject Kopjezwam op zoek naar crowdfunders

Een lekker product kweken op afval… Het lijkt niet de meest smakelijke slogan, toch staat hij trots te prijken op de website van Kopjezwam. De coöperatieve vennootschap werd in 2015 gelanceerd met als doel oesterzwammen, shiitakes en microgroenten te kweken op reststromen van lokale koffiebars, koffiebranderijen en een microbrouwer. Om zijn activiteiten uit te breiden, gaat het project op zoek naar zowel particuliere als zakelijke crowdfunders.

Circulair ondernemen

In onze huidige samenleving zijn we gewend dat grondstoffen omgezet worden in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Het principe van de circulaire economie richt zich er daarentegen op om producten en grondstoffen maximaal te hergebruiken, met een minimum aan waardeverlies.

Advertising
 

Stadslandbouwproject Kopjezwam is een toonaangevend voorbeeld van een circulaire onderneming. Het Brugse project werd in 2015 gelanceerd door vier vennoten en heeft als doel oesterzwammen, shiitakes en microgroenten te kweken op reststromen van lokale koffiebars, koffiebranderijen en een microbrouwerij. Wekelijks verwerkt het project 500 kg aan reststromen in de Brugse omgeving.

Van koffiegruis tot oesterzwam

Elk product van Kopjezwam moet circulair zijn. Oesterzwammen groeien er bijvoorbeeld op een substraat van koffiegruis en koffieschillen. Daarnaast worden ook shiitake gekweekt op een substraat van bierborstel en koffieschillen. Het stopt echter niet bij deze twee lekkere producten: na de oogst wordt het doorschimmelde substraat gecomposteerd, waarna er op de verkregen compost microgroenten worden geteeld.

De producten van het project worden trouwens ook verkocht volgens het principe van de korte keten. Via de webshop, enkele ophaalpunten in Brugge en via lokale Buurderijen kunnen de producten aangekocht worden. Tweewekelijks is Kopjezwam ook terug te vinden op de lokaalmarkt van Brugge.

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis