Een lekker product kweken op afval… Het lijkt niet de meest smakelijke slogan, toch staat hij trots te prijken op de website van . De coöperatieve vennootschap werd in 2015 gelanceerd met als doel oesterzwammen, shiitakes en microgroenten te kweken op reststromen van lokale koffiebars, koffiebranderijen en een microbrouwer. Om zijn activiteiten uit te breiden, gaat het project op zoek naar zowel particuliere als zakelijke crowdfunders.
Circulair ondernemen
In onze huidige samenleving zijn we gewend dat grondstoffen omgezet worden in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Het principe van de circulaire economie richt zich er daarentegen op om producten en grondstoffen maximaal te hergebruiken, met een minimum aan waardeverlies.
Stadslandbouwproject Kopjezwam is een toonaangevend voorbeeld van een circulaire onderneming. Het Brugse project werd in 2015 gelanceerd door vier vennoten en heeft als doel oesterzwammen, shiitakes en microgroenten te kweken op reststromen van lokale koffiebars, koffiebranderijen en een microbrouwerij. Wekelijks verwerkt het project 500 kg aan reststromen in de Brugse omgeving.
Van koffiegruis tot oesterzwam
Elk product van Kopjezwam moet circulair zijn. Oesterzwammen groeien er bijvoorbeeld op een substraat van koffiegruis en koffieschillen. Daarnaast worden ook shiitake gekweekt op een substraat van bierborstel en koffieschillen. Het stopt echter niet bij deze twee lekkere producten: na de oogst wordt het doorschimmelde substraat gecomposteerd, waarna er op de verkregen compost microgroenten worden geteeld.
De producten van het project worden trouwens ook verkocht volgens het principe van de korte keten. Via de webshop, enkele ophaalpunten in Brugge en via lokale
kunnen de producten aangekocht worden. Tweewekelijks is Kopjezwam ook terug te vinden op de lokaalmarkt van Brugge.
Sociaal engagement
Het principe van meerwaarde creëren uit onbenutte capaciteit trekt Kopjezwam door als het over bedrijfsruimte gaat: er werd van bij de start gekozen om in leegstaande ruimtes in stedelijke centra te werken. Geen evidente en makkelijke keuze, maar wel eentje die volledig past binnen het idee van duurzaam ondernemen.
Momenteel huurt Kopjezwam een aantal ruimtes in een pand van in hartje Brugge, een inclusief project dat zich richt tot personen met een (vermoeden van) beperking en andere maatschappelijk kwetsbare doelgroepen. De samenwerking tussen Kopjezwam en vzw Oranje blijft bovendien niet beperkt tot bedrijfsruimte: wekelijks gaat een cliënt van vzw Oranje op pad in Brugge om koffiegruis op te halen. Deze samenwerking is een win-win voor beide partijen. Kopjezwam kan zich sociaal engageren én het is een resultaatgerichte bezigheid voor cliënten van vzw Oranje.
Op zoek naar crowdfunders
Eind vorige maand startte Kopjezwam met een crowdfunding van een 6-tal weken. “Crowdfunding is een aangewezen manier om een breed gedragen project te krijgen. Als lokaal project willen we natuurlijk niets liever dan dat” zegt Quentin Verstraete, één van de initiatiefnemers van het project.
Met de crowdfunding wil de onderneming genoeg fondsen ophalen om de teelt van microgroenten in een leegstaande ruimte in het centrum van Brugge volledig te kunnen realiseren. Concreet betekent dit het aankopen en installeren van een bevloeiingssysteem, ventilatie, ruimteontvochtiging , Airflow, extra capaciteit voor compostering, belichting, ontsmettingsbakken, oogsttafels, wasbakken, een zwierder en zaden voor het kweken van de microgroenten. | ![]() |
Het funden van het project is niet alleen interessant voor particulieren, maar ook voor bedrijven. Wanneer je een voor de crowdfunding aanzienlijk bedrag investeert, krijg je in ruil bijvoorbeeld een professionele coffeetasting voor 15 personen verzorgd door een professionele barista (Belgisch vice-kampioen). Of nog leuker, je kan zelfs aanspraak maken op een teamdag voor 15 personen incl. workshop, coffeetasting, lunch en een Weducer voor elke deelnemer. Snel zijn is wel de boodschap. Er zijn slechts een beperkt aantal coffeetastings en workshops beschikbaar.
![]() |
Is je interesse gewekt? Meer informatie over het project vind je op de . De crowdfundingpagina vind je via deze terug. |
Tekst: Kopjezwam | eigen redactie
Foto’s: Kopjezwam