Deceuninck Recycling verviervoudigt pvc-recyclagecapaciteit

Deceuninck Group heeft een nieuwe recyclingfabriek in gebruik genomen in Diksmuide. Daarmee verviervoudigt het bedrijf de recyclagecapaciteit. Er kan nu zo’n 45.000 ton pvc per jaar verwerkt worden. Deceuninck ontwerpt zelf materialen op basis van pvc en houtcomposiet. Daarmee creëert het bedrijf vervolgens innovatieve producten voor ramen, deuren, tuinen, daken en gevels. 

Investeren in recyclage 

Met deze investering van 18 miljoen euro bevestigt Deceuninck zijn geloof in pvc als een duurzaam en toekomstgericht materiaal voor de bouwsector. Dankzij hun lage thermische geleiding hebben pvc-raamprofielen een drie keer hogere thermische isolatie-efficiëntie dan aluminium raamprofielen. Daarenboven is het energieverbruik en de CO2-uitstoot van pvc-ramen – zowel gedurende hun volledige levensduur als bij de productie en recyclage – slechts half zo groot. Pvc kan bijna eindeloos gerecycleerd en hergebruikt worden zonder kwaliteitsverlies. Bovendien spaart elke kilogram gerecycleerd pvc volgens schattingen van VinylPlus 2 kilogram CO2 uit. De recyclagefabriek van Deceuninck zal trouwens jaarlijks meer dan 2 miljoen ramen redden van een lot op de stortplaats of in de verbrandingsoven. 

Het te recycleren materiaal zal afkomstig zijn van postindustrieel afval (eigen productieafval en snijresten van de klanten) alsook van de enorme hoeveelheid pvc-ramen van de eerste generatie die inmiddels 30 à 40 jaar oud zijn en in de komende jaren geleidelijk aan vervangen zullen worden.Engagement in het teken van duurzaamheid

De meest recente technologie stelt Deceuninck in staat pvc-profielen in alle kleuren en diverse samenstellingen te recycleren, inclusief profielen die glasvezel bevatten. Tijdens het recyclageproces worden alle onzuiverheden verwijderd en wordt de pvc vermalen en gesorteerd. Na granulatie vormt het gerecycleerd materiaal een perfect alternatief voor nieuw materiaal, dat gebruikt kan worden voor de extrusie van nieuwe pvc-raamprofielen.

Francis Van Eeckhout, CEO: “Deze investering onderstreept de ecologische ambities van zowel Deceuninck als onze klanten. Het stijgend gebruik van gerecycleerd materiaal zal de ecologische voetafdruk van onze producten en onze productieprocessen verder doen dalen. Bovendien zal het onze afhankelijkheid van nieuwe grondstof verminderen en de negatieve effecten van schommelende grondstoffenprijzen in zekere mate reduceren.”

Bron: Deceuninck Group

Foto’s: Deceuninck group

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.