Blue sky over the dangerous asbestos old roof tiles

Goede praktijken asbest verwijderen

Afgelopen najaar trapten Vlaams Minister van Omgeving Joke Schauvliege en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij het Actieplan Astbestafbouw af. Recente studies in Vlaanderen en Nederland wijzen op de noodzaak van zo’n plan: De resultaten tonen aan dat  dak- en gevelbekleding gemaakt van asbestcement al verweert na 20 jaar. Dat is veel sneller dan vroeger gedacht werd.

Asbestveilig Vlaanderen

Zoals we vorige week in een artikel rond het Actieplan Asbestafbouw schreven, streeft Vlaanderen tegen 2034 naar een verwijdering van de meest risicovolle asbesttoepassingen – waaronder asbestcement daken, asbestcement gevels en niet hechtgebonden toepassingen. Het cement in de leien of golfplaten die daarvoor gebruikt werden, valt namelijk uit elkaar en brokkelt af. En zo komen de asbestvezels bloot te liggen. Via de omgevingslucht of door afstromend regenwatersbeststof kunnen die zich vervolgens verder verspreiden naar het dakgebinte of naar de onderliggende ruimtes.

Bijkomende maatregelen ter bescherming

De nieuwe resultaten hebben gevolgen voor het beheer, maar vooral ook voor de renovatie en de verwijdering van asbest. Bijkomende preventie- en veiligheidsmaatregelen zijn nodig om de gezondheid van de dakwerkers maar ook van bewoners te beschermen. Daarom lanceerden OVAM en de daksector de code van groede praktijkenVeilig werken met asbestdaken en -gevels.

Op die manier hopen de initiatiefnemers dat asbest voortaan op een veilige manier verwijderd wordt. Daarnaast fungeert de code ook als referentiekader in verzekeringskwesties.

Asbestcharter

Daarnaast zal de nieuwe code de basiskwaliteitsnorm vormen voor het Asbestcharter voor dakaannemers. “Het asbestcharter is een gezamenlijk initiatief van de OVAM, de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en de Bouwunie. Het werd gelanceerd op 4 december op het eerste Vlaamse Asbestcongres en kadert mede in het Actieplan Asbestafbouw.” 

Dakaannemers aangesloten bij het Asbestcharter verbinden zich ertoe te werken volgens de code van goede praktijk en profileren zich op die manier als betrouwbare vakmannen voor de bouwheer of opdrachtgever. “Zonder twijfel is hun vakbekwaamheid meer dan ooit nodig om verweerde asbestdaken en -gevels asbestveilig te renoveren tegen het mijlpaaljaar 2034.”

Bron: OVAM
Foto’s: OVAM

 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.