Groene Sleutel erkent 129 milieuvriendelijke toerismebedrijven

Op 26 februari werden de Vlaamse Green Key Awards 2018 uitgereikt. Wereldwijd is de Groene Sleutel met 2.700 locaties in 56 landen het grootste keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven. In Vlaanderen pronken vanaf nu 129 logies, attracties, vergaderlocaties,… met dit label. 119 reeds bestaande Green Key-bedrijven verlengden hun erkenning. Daarnaast voegden 10 nieuwe ondernemingen zich bij de groep, waaronder voor het eerst ook enkele restaurants.

Na duurzaam logeren ook duurzaam dineren

Wat in Vlaanderen ooit begon als een duurzaam initiatief voor campings en jeugdherbergen werd door de jaren heen door GoodPlanet Belgium en Toerisme Vlaanderen uitgerold naar hotels, unieke vakantiewoningen en B&B’s, vakantieparken, attracties en vergaderlocaties. Ook dit jaar voegden de organisatoren met de restaurants een nieuwe bedrijfscategorie aan de Green Key-familie toe.

Botel Ophoven (Kinrooi), De Frietboetiek (Meeuwen) en Partaasch (Genk), zijn de eerste Groene Sleutel-restaurants in Vlaanderen. Botel Ophoven, een vrachtschip omgebouwd tot een unieke overnachtings- en horecalocatie, beschikt nu als enige Belgische privé-onderneming over een Green Key in maar liefst 4 verschillende bedrijfscategorieën.

Strenge evaluatie

Om het Green Key label te behalen, staat het voeren van een ambitieus duurzaamheidsbeleid (energieverbruik, afvalberg,CO₂-uitstoot,…) voorop. Kandidaten moeten voldoen aan verplichte en optionele criteria. Doorheen het proces wordt de uitbater ondersteund via audits, feedback, uitwisseling etc. 

Locaties met eetgelegenheid worden sowieso verplicht om voedselverspilling tegen te gaan en bijvoorbeeld zoveel mogelijk duurzaam aan te kopen. De Green Key-restaurants gaan er prat op om die inspanningen 100 % door te drijven. Zij zwemmen tegen de plastic en papieren stroom in, betrekken werknemers en klanten bij hun visie en toetsen elke aankoop aan duurzame criteria, door onder andere zoveel mogelijk biologische, fair trade en vegetarische producten aan te bieden.

Jo Van Cauwenberge, directeur van GoodPlanet Belgium en programmabeheerder van Green Key Vlaanderen is tevreden met de groei van het label: “De uitbaters van locaties waar een Green Key prijkt, zetten elke dag hun schouders onder duurzaam toerisme. GoodPlanet wil hen aanmoedigen en ondersteunen om ook een stap verder te gaan, namelijk actief communiceren over de duurzame initiatieven naar de bezoekers toe en hen hierbij betrekken.”

129 Groene Sleutel-bedrijven

Vlaanderen telt over alle categorieën heen ondertussen 129 bedrijven met een Groene Sleutel. Naast de drie restaurants sloten dit jaar ook een aantal hotels, vakantiewoningen en vakantielogies zich aan.

Op onderstaande kaart kan je ze allemaal vinden. Voor meer informatie kan je ook terecht op de website www.groenesleutel.be.

Bron: Botel Ophoven | Goodplanet Belgium

Foto: © Goodplanet

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.