mobiele technologie
(Beeld: Neibo)

Mobiele telefonie ten dienste van de samenleving

Zowat iedereen in onze samenleving maakt ondertussen gebruik van mobiele telefonie en de bijhorende technologieën zoals netwerkbereik, 4G, bellen en sms’en staan ondertussen helemaal op punt. Er rijzen dan ook stemmen dat providers van mobiele technologie zich best wel wat meer mogen engageren voor de samenleving. Met deze gedachte werd Neibo opgericht, de eerste coöperatie voor mobiele technologie. 

Coöperatie voor mobiele technologie

Het idee van een coöperatie voor mobiele telefonie kwam al tot leven in 2012, meer bepaald in het hoofd van Quentin Verstappen. “Aangezien telefonie een dienst is waarvan iedereen gebruik maakt, leek het een evidente keuze om hierop in te zetten, met de nadruk op democratisering van de dienstverlening ten aanzien van burgers’, zegt hij. In een coöperatie – een vorm van een autonome organisatie – hebben alle personen die zich samen engageren, het eigenaarschap van de organisatie. Neibo wordt dus op een democratische manier gecontroleerd doordat de aandelen in handen zijn van burgers met eenzelfde doelstelling.

In 2016 werd via vragenlijsten nagegaan of het idee weerklank zou kunnen vinden bij een grote groep mensen. Na een volmondige ‘ja’ van de respondenten, volgde een periode van veel administratief werk om de nodige financiën te vinden en de juiste statuten te bekomen. In mei 2018 was het dan zover: de eerste Belgische coöperatie voor mobiele telefonie zag het levenslicht.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=C4SaIdIuR-E?wmode=opaque]

Mijlpalen

Sinds de oprichting in mei 2018 heeft de organisatie niet op haar lauweren gerust. Integendeel, Neibo is intussen erkend door de Nationale Raad van de Coöperatie en wist de steun van meer dan 1.024 coöperanten te vergaren. Samen zijn zij goed voor zo’n € 112.900, of 75% van het in te zamelen bedrag. Daarnaast heeft Neibo ook de steun van 6 partners, waaronder supermarktcoöperatie Färm, Transitienetwerken en Triodos. En elke euro die een burger investeert wordt verdubbeld door het Brusselse gewest dankzij het Sociaal Ondernemingsfonds van Brussel, Coop Us. Zo zal het bedrag dat de coöperatie tegen eind november via haar crowdfunding wilt inzamelen van € 150.000 verdubbelen naar € 300.000.

Update: twee weken voor de deadline van 30 november 2018 wist Neibo haar doel te bereiken én zelfs ruimschoots te overschrijden. Met € 200.000 op de teller dankzij meer dan 1500 enthousiaste coöperanten, slaagde Neibo dus op een overtuigende manier in haar eerste missie. 

Neibo viert haar geboorte

De geboorte van de eerste Belgische coöperatie voor mobiele technologie werd op 27 oktober feestelijk gevierd. De initiatiefnemers stelden ook enkele concrete toekomstplannen voor. 

Zo zal Neibo samen met een Mobile Virtual Network Enabler (MVNE) aan de technische ontwikkeling  beginnen.  En daarvoor zal de coöperatie samenwerken met het bedrijf Effortel dat de schakel zal vormen tussen het fysieke netwerk (antennes) en virtuele operator (Neibo). De technische ontwikkeling zal 6 maanden in beslag nemen. Een abonnement afsluiten zal daardoor mogelijk zijn vanaf juni 2019. In tussentijd zullen er nog peilingen georganiseerd worden om een transparant abonnementenaanbod uit te bouwen.

Meer informatie vind je terug op www.neibo.be

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.