PEFC Belgium bundelt 484 duurzame hout- en papierleveranciers

PEFC, wereldwijd het grootste certificatiesysteem voor duurzaam bosbeheer, erkent in België bijna 500 fabrikanten en verhandelaars van hout- en papierproducten. Voor het vijfde jaar op rij, werden ze allemaal gebundeld in een uitgebreide catalogus

Het PEFC-label

Met meer dan 313 miljoen hectare gecertificeerde oppervlakte, is PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) het grootste certificatiesysteem ter wereld voor verantwoord beheerde bossen. Om door PEFC erkend te worden moet een bos economisch leefbaar, milieuvriendelijk en sociaal gunstig gemanaged worden. In de praktijk gaat het onder andere om het respecteren van de rechten van de lokale bevolking, het rekening houden met fauna en flora en het economisch rendabel maken van het bos.

Het hout en papier gebruikt in producten met een PEFC-logo is gegarandeerd afkomstig uit deze verantwoord beheerde bossen. Bedrijven die PEFC-producten willen verwerken en/of verhandelen, dienen in het bezit te zijn van het zogenaamde Chain of Custody-certificaat. Een onafhankelijke auditinstelling ziet strikt toe op de naleving van de PEFC-criteria in de bedrijven en reikt het certificaat uit voor een periode van 5 jaar (mits jaarlijkse controle).

Wereldwijd beschikken 19.800 bedrijven over een PEFC-certificaat. In België gaat het om 484 bedrijven. 70% van deze bedrijven ligt in Vlaanderen. Daarnaast telt ons land 300.000 hectare PEFC-gecertificeerde bosoppervlakte. Terwijl de verwerking en verhandeling van PEFC-producten vooral in Vlaanderen plaatsvindt, liggen alle erkende bossen aan de andere kant van de taalgrens.  

Duurzaam hout en papier

Het aanbod PEFC-gelabelde producten is groot. Het gaat bijvoorbeeld om hout voor binnen- en buiteninrichting, papierwaren, kartonnen en houten verpakkingen, speelgoed… De komende jaren zullen er ongetwijfeld nog meer producten bijkomen. Opdat geïnteresseerden alle PEFC-gecertificeerde bedrijven in een handomdraai kunnen vinden, lijstte PEFC Belgium ze op in een catalogus. Deze gids is bijvoorbeeld een nuttig instrument voor overheden, architecten, bedrijven en consumenten die duurzaam willen aankopen.

Een gratis  papieren exemplaar kan je aanvragen via info@pefc.be en een digitale versie is beschikbaar op de website www.pefc.be.

Bron en foto: PEFC Belgium

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.