duurzaam tuincentrum
(Beeld: vzw Belgische Tuincentra Vereniging)

Tuincentra gaan voor groen… letterlijk en figuurlijk

De Belgische Tuincentra Vereniging (BTV) wil leden inspireren rond duurzaam ondernemen. Enkele actieplannen, een groenscan en zelfs een heuse mascotte, moeten de tuin- en plantencentra van ons land motiveren om concrete stappen te zetten.

Actieprogramma

Vorig jaar heeft de Belgische Tuincentra Vereniging zeker niet stilgezeten. Er werd bijvoorbeeld druk gewerkt aan een actieplan omtrent circulaire economie dat tuincentra bijvoorbeeld moet aansporen om:

  • plastic plantenbakjes terug te brengen naar de producent met het oog op hergebruik of recyclage;
  • inzamelingscontainers te plaatsen voor plastic bloempotjes;
  • het gebruik van herbruikbare draagtassen te stimuleren.

Daarnaast zette BTV ook een actieplan duurzame gewasbescherming op poten. Zo zal er binnenkort een brochure verschijnen rond biologische bestrijdingsproducten, natuurlijke bestrijders en duurzame preventie (via een aangepaste bodem en het gebruik van sterke planten).

Groenscan

De Belgische Tuincentra Vereniging ontwikkelde hiernaast – met de steun van de Vlaamse Overheid – een groenscan op maat van de sector. Dit is een gratis online instrument voor zelfanalyse dat tuincentra autonoom kunnen gebruiken. Met deze laagdrempelige en hapklare scan krijgen ze zicht op wat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) concreet kan betekenen en wat je kan doen om duurzaamheid in alle facetten van de bedrijfsvoering te verbeteren en te integreren.

Op de site www.hetduurzametuincentrum.be kunnen centra hun werking scannen op 15 relevante MVO-thema’s. Bovendien lijst de site heel wat tips, goede praktijkvoorbeelden en succesverhalen op.

Mascotte

Tenslotte krijgen BTV-leden de hulp van een leuke mascotte om hun klanten te motiveren en informeren. Heb jij het ‘tuinkonijn’ al gespot in je favoriete tuincentrum?

Bron en foto’s: vzw Belgische Tuincentra Vereniging

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.