Naar het werk met een (gratis) e-bike

Naar het werk met een (gratis) e-bike

De e-bike of elektrische fiets wordt steeds toegankelijker, ook voor het woon-werkverkeer. In Nederland zou 37 procent van de werknemers met de e-bike naar het werk rijden als ze deze van de baas zouden krijgen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van GfK in opdracht van verzekeraar Univé. Uit de 1.110 bevragingen blijkt zelfs dat 47 procent voor een gratis elektrische fiets kiest als de afstand tot het werk minder dan 25 kilometer is.

 

E-bike hip en praktisch

Nederlanders vinden de e-bike steeds hipper en praktisch voor langere afstanden. Maar ondanks dat veertig procent naar school of werk fietst, gebruikt slechts zeven procent de e-bike. De hoge aanschafprijs is de belangrijkste reden om niet voor een elektrische fiets te kiezen. Wanneer de bevraagde Nederlanders een e-bike van hun werkgever zouden krijgen, wil 47 procent fiets gebruiken voor het woon-werkverkeer, mits de afstand kleiner is dan 25 kilometer. Ook heeft één op de tien Nederlanders interesse in het leasen van een elektrische fiets.

 

Meer verzekeringen en schadegevallen

“We verwachten dat de e-bike een grotere rol gaat spelen in het dagelijks leven”, vertelt Etienne de Cooker, directeur schade Univé. “Het is een waardevol vervoersmiddel, net als een scooter of auto. Dat betekent ook dat er steeds meer verzekeringen voor de e-bike worden afgesloten. Vorig jaar zagen we een toename van maar liefst 22.000 fietsverzekeringen, waarvan meer dan de helft voor de e-bike was.

Daarnaast zien we dat negentig procent van de gemelde schadegevallen met fietsen betrekking heeft op e-bikes. Ook blijkt uit onze eigen cijfers dat de gemiddelde schadelast bij volwassenen (25-49 jaar) een stuk hoger is dan bij jongeren (tot 25 jaar) en ouderen (50+). We verwachten hier nog meer verschil in te zien wanneer werknemers de elektrische fiets intensiever gaan gebruiken voor woon-werkverkeer.”

Bekijk het volledige onderzoek over het gebruik van de e-bike in Nederland.

 

Proefproject Vlaams Instituut voor Mobiliteit

De elektrische fiets is zeer geschikt voor woon-werkverplaatsingen tot twintig kilometer en een goede manier om het aandeel auto’s sterk te verminderen. Dat blijkt ook uit een proefproject van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM).

Met Elmo@work (multimodale elektrische mobiliteit voor woon-werk- en dienstverplaatsingen) onderzocht het VIM of elektrische tweewielers een volwaardig alternatief kunnen bieden voor werkgerelateerde verplaatsingen.

72 werknemers uit 7 verschillende bedrijven ruilden gedurende een jaar hun vertrouwde transportwijze in voor respectievelijk 61 elektrische fietsen, 4 elektrische bakfietsen, 4 elektrische vouwfietsen en 3 elektrische scooters. De tweewielers waren uitgerust met dataloggers om alle verplaatsingen te monitoren.

  • 6 op 10 deelnemers heeft na afloop van het project de elektrische fiets gekocht.
  • Er was een sterke daling in de CO2-uitstoot.
  • Een derde van de deelnemers vindt de elektrische tweewieler geschikt voor woon-werkverkeer.
  • De meerderheid van de deelnemers ondervindt een positieve invloed op zijn gezondheid.

Meer over dit proefproject en de fiscale stimulansen om het gebruik van de fiets bij bedrijven te stimuleren.

 

 

Bron: Univé en het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM)
Datum: 22-04-2016

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.