Nasa-technologie laadt elektrische auto op in 5 minuten

Een experimentele technologie om apparatuur te koelen in de ruimte kan een revolutie betekenen voor elektrisch rijden, zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. Een elektrische auto opladen zou zo in minder dan 5 minuten kunnen. 

De nieuwe technologie – subcooled flow boiling – is ontwikkeld om complexe systemen te koelen tijdens toekomstige missies naar de maan en Mars. Maar ze kan ook dichter bij huis goed van pas komen, meer bepaald om de laadkabels van elektrische auto’s te koelen.

Van 20 naar 5 minuten

De krachtigste snelladers langs de autosnelweg halen momenteel stroomsterktes van 150 tot 180 ampère en laden een elektrische auto op in zo’n twintig minuten. Hogere sterktes zouden de laadkabel doen verhitten. 

Maar met de nieuwe koeltechnologie kunnen stroomsterktes tot 1400 ampère gehaald worden, stelt Nasa. Daarmee wordt een standaard laadbeurt beperkt tot 5 minuten of zelfs minder.

“De technologie kan het bezit van een elektrische auto hier op aarde makkelijker en toegankelijker maken”, aldus Nasa. “De toepassing van deze technologie resulteert in een nooit geziene vermindering van de laadtijd en kan zo een van de belangrijkste hindernissen voor de wereldwijde transitie naar elektrische voertuigen wegnemen.”

De Universiteit van Perdue, die de technologie voor Nasa ontwikkelde, wil de volgende twee jaar samenwerken met fabrikanten van laadstations en elektrische auto’s om het prototype te testen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.