De James Dyson Award is door Sir James Dyson in het leven geroepen, om ingenieurs een platform te geven om de wereld te veranderen. Het Dyson Institute of Engineering and Technology, de James Dyson Foundation en James Dyson Award moedigen aspirant-ingenieurs aan om hun kennis toe te passen en nieuwe manieren te ontdekken om levens te verbeteren door middel van technologie. Sinds de wedstrijd voor het eerst werd geopend in 2005, hebben James en de James Dyson Foundation meer dan £ 125 miljoen gedoneerd aan grensverleggende concepten in het onderwijs en andere goede doelen. De Award heeft bijna 300 uitvindingen ondersteund met prijzengeld.
De James Dyson Award is een gevestigd platform dat de ingenieurs en ontwerpers van de toekomst een platform biedt om hun ingenieuze oplossingen te delen. Dit jaar wordt voor de tweede keer de James Dyson Sustainability Award uitgereikt. Deze award is gericht op ideeën die meer doen met minder en hierbij milieu- of sociale problemen aanpakken. De James Dyson Sustainability Award is gericht op uitvindingen met als doel de wereld te verbeteren door techniek en technologie. Met deze award erkent Dyson de rol die ingenieurs en wetenschappers spelen bij het creëren van een duurzame toekomst.
Over de wedstrijd
De opdracht
Ontwerp iets dat een probleem oplost. Dit probleem kan een frustratie zijn waar we in het dagelijks leven allemaal mee te maken hebben, of een wereldwijd probleem. Het belangrijkste is dat de oplossing effectief is en laat zien dat er weloverwogen is nagedacht over ontwerpdenken. In tegenstelling tot andere competities krijgen deelnemers volledige autonomie over hun intellectuele eigendom.
Het proces
Inzendingen worden eerst op nationaal niveau beoordeeld door een panel van externe juryleden, voordat ze doorstromen naar de internationale jury. Een panel van Dyson-ingenieurs selecteert vervolgens een internationale shortlist van 20 inzendingen. De top 20 projecten worden vervolgens beoordeeld door Sir James Dyson, die zijn wereldwijde winnaars selecteert.
De 2021 prijzen
- De internationale winnaar ontvangt een prijs van £30,000, plus £5,000 voor de winnaars universiteit.
- De duurzaamheidswinnaar en de Medische winnaar ontvangen een prijs van £30,000.
- Elke nationale winnaar ontvangt £2,000.
Winnaar: de Plastic Scanner
De draagbare Plastic Scanner maakt identificatie van plastic ter plekke mogelijk met als doel recycling te versimpelen en plasticvervuiling drastisch te verminderen. Student Jerry (TU/Delft) slaagt erin de infraroodreflectietechnologie van grootschalige plastic sorteerprocessen in een simpel draagbaar en gebruiksvriendelijk apparaat te vertalen zodat het overal beschikbaar is. Met de Plastic Scanner wint Jerry dit jaar de internationale duurzaamheidsprijs James Dyson Award 2021.
Het probleem
Per jaar belandt er 11 miljoen ton plastic in de zee en dit wordt alsmaar meer. Per uur is dat een hoeveelheid plastic waarmee je 11 olympische zwembaden zou kunnen vullen. Jerry’s missie is om deze plasticsoep op alle niveaus aan te pakken, ook door verbeterde recycling. Wereldwijd wordt nu slechts 14 procent gerecycled, hoewel theoretisch gezien bijna alle soorten plastic gerecycled kunnen worden. Veel plastic wordt niet gerecycled (en ingezameld) omdat het recyclen ingewikkeld en daarmee economisch onrendabel blijft. Ook is er in veel landen geen goede infrastructuur voor recycling.
De oplossing
Om recycling te versimpelen en plasticvervuiling te verminderen heeft Jerry de Vos voor zijn afstudeeropdracht aan de TU Delft een oplossing bedacht. Veel van het plastic uit de oceanen komt uit lage- en middeninkomenslanden, waar er vaak handmatig en met het blote oog plastic gesorteerd wordt. Dit kost veel tijd en geld en kan erg foutgevoelig zijn. Als vrijwilliger voor Precious Plastic zag hij de negatieve impact van plasticvervuiling en de knelpunten die worden veroorzaakt wanneer plastic niet (juist) wordt geïdentificeerd en gesorteerd in het recyclingproces. De draagbare Plastic Scanner vertelt ter plekke van welk soort plastic een product gemaakt is. Infrarood licht wordt gebruikt om de plastic componenten te detecteren. Hierdoor kan het plastic simpel en beter gescheiden worden.
Door een voordelig, draagbaar en goedkoop te ontwikkelen scanner wil Jerry in landen waar nog veel handmatig gesorteerd moet worden een voorsprong bieden op het gebied van plasticrecycling om beter en meer te recyclen. De Plastic Scanner stelt zo iedereen in staat om op de juiste manier plastic te identificeren en te sorteren, waardoor een van de meest complexe belemmeringen voor het recyclen van plastic overal ter wereld wordt overwonnen.
Hoe werkt het?
Jerry ontwikkelde de draagbare plastic scanner met behulp van nabij-infrarood spectroscopie, een technologie waarmee meer dan 75% van de kunststoffen die in het dagelijks leven worden gebruikt gecategoriseerd kunnen worden. Het apparaat dient als een open-sourceproject, waarvan de componenten lokaal kunnen worden ingekocht en geproduceerd. De Plastic Scanner helpt zo de kunststoffen correct te scheiden voor een betere kwaliteit van de eindproducten voor hergebruik.
Over de uitvinder van Plastic Scanner
Jerry de Vos is 28-jarig jaar en recent afgestudeerd aan Industrial & Product Design aan de TU Delft. De Plastic Scanner is zijn afstudeerproject als industrieel ontwerpingenieur. Hij begon de ontwikkeling van de Plastic Scanner in 2017 nadat hij de verwoestende gevolgen van plasticvervuiling had gezien toen hij vrijwilligerswerk deed bij Precious Plastic. De Plastic Scanner is een draagbaar apparaat dat vertelt welk type plastic je scant om het recyclingproces te verbeteren, gericht op het ondersteunen van ontwikkelingslanden. Jerry heeft altijd al interesse gehad om de werking van dingen te verbeteren en vond de Plastic Scanner uit met zijn achtergrond in elektronica en productontwerp. Zijn inventieve geest begon al op jonge leeftijd, gefascineerd door het verbeteren van zijn speelgoedauto’s met magneten en het schetsen van perspectieftekeningen op zesjarige leeftijd. Jerry reist naar ontwikkelingslanden waar hij de Scanner uitprobeert met lokale mensen om hun recyclingprocessen te verbeteren, meest recentelijk door te werken met vluchtelingen in Algerije.
Op basis van interviews met verschillende informele recyclers uit India, Indonesië, Kenia en Curaçao, heeft Jerry het eerste Minimal Viable Product (MVP) ontwikkeld en geprototypeerd. Tijdens verschillende kleine experimenten en testopstellingen heeft hij de technische werking verfijnd. Op basis hiervan en de bevindingen van de MVP is de definitieve versie van de handscanner ontwikkeld.