Nespresso duurzaamheidsrapport
(foto: Nespresso)

Nespresso publiceert duurzaamheidsresultaten van de laatste 7 jaar

Nespresso publiceert de eindresultaten van The Positive Cup, de zevenjarige duurzaamheidsstrategie van het bedrijf met een reeks doelstellingen die allen betrekking hebben met koffie, klimaat en aluminium – het materiaal, waarvan Nespresso-capsules worden gemaakt.

In het kader van de Positive Cup 2014-2020 duurzaamheidsstrategie heeft Nespresso 540 miljoen euro geïnvesteerd in de bevordering van de duurzaamheid van alle activiteiten, van duurzame en gecertificeerde koffiesourcing tot CO2-reductie en het recycleren van capsules. In een persbericht geeft het bedrijf meer toelichting over de manier waarop het verduurzaamde in de afgelopen jaren.

In België en Luxemburg hebben de belangrijkste verbeteringen vooral betrekking op:

 • Een recyclagepercentage van capsules van 32%, dat elk jaar toeneemt. 
 • 1.100 inzamelpunten voor gebruikte capsules, waaronder de Nespresso Boutiques en 35 Delitraiteurs winkels. Daarnaast is er de mogelijkheid om gebruikte capsules mee te geven met een bezorgdienst.
 • CO2-neutraliteit vanaf 2020 voor elke kop Nespresso Professional koffie, d.w.z. elk kopje dat wordt geconsumeerd door professionele klanten (kantoren, restaurants, hotels, enz.). Wereldwijd, zal elk Nespresso kopje koffie vanaf 2022 CO2-neutraal zijn.
 • De lancering van nieuwe capsules gemaakt van 80% gerecycleerd aluminium.
 • De samenwerking met Cargo Velo in Antwerpen, Gent en sinds kort ook in Brussel voor leveringen die nog milieuvriendelijker zijn.

Oliver Perquy, CEO van Nespresso België en Luxemburg : “We zijn trots op onze prestaties en hebben veel geleerd, maar we weten dat we nog meer moeten doen in de route naar 2030:  ons koffiesourcingprogramma opschalen, de recyclage van onze capsules uitbreiden, innovatie verder stimuleren en systemische verandering tot stand brengen, met name door CO2-neutraliteit te behalen.”

De resultaten op globaal niveau omvatten:

Duurzame koffiesourcing:
 • Meer dan 93% van de permanente Nespresso-koffie wordt nu duurzaam ingekocht via het AAA Sustainable Quality™ Programma, een stijging van 84% in vergelijking met  2014, waaronder 48% gecertificeerde koffie, een stijging van 9 punten sinds 2014.
 • Het opbouwen van sterkere, veerkrachtigere boerengemeenschappen heeft altijd centraal gestaan in de activiteiten van Nespresso. Het bedrijf bleef innovatieve projecten stimuleren om het welzijn van koffieboeren te helpen beschermen, zoals baanbrekende innovatieve pensioenspaar- en oogstverzekeringsprogramma’s. Vandaag beschikken meer dan 2.000 koffieboeren in Colombia en 1.500 boeren in Indonesië over een pensioenspaarregeling. Meer dan 4.700 koffieboeren in Colombia hebben zich ingeschreven voor een oogstverzekering, wat neerkomt op meer dan 15.000 hectare die nu verzekerd zijn.
Aluminium en recyclage:
 • Nespresso bereikte eind 2020 een wereldwijd recyclagepercentage van 32%, een stijging van 17% sinds 2014. 90% van de Nespresso-consumenten wereldwijd heeft toegang tot een handige oplossing voor het recycleren van gebruikte capsules.  
 • De recyclage inspanningen van Nespresso gebeuren in 59 landen, met speciale recyclagesystemen in 54 landen. Het merk deelt zijn infrastructuur ook met andere capsulefabrikanten in 5 landen. In 38 landen biedt Nespresso de optie ‘Recycleren aan huis’, waarbij consumenten hun gebruikte capsules thuis kunnen laten ophalen.
 • Nespresso heeft als één van de oprichters van het Aluminium Stewardship Initiative (ASI) de weg vrijgemaakt voor de allereerste duurzame standaard voor nieuw aluminium. ASI stelde de allereerste wereldwijde normen op voor duurzaam, verantwoord geproduceerd aluminium. Nespresso heeft zijn doelstelling om eind 2020 100% ASI-gecertificeerd aluminium in te kopen niet gehaald, omdat het merk zijn prioriteit verlegde naar de productie van capsules met gerecycleerd materiaal. Niettemin zijn alle Nespresso-productiecentra nu ASI-gecertificeerd en heeft Nespresso leveranciers van gerecycleerd aluminium aangewezen voor ASI-certificering, waarmee de bouwstenen zijn gelegd voor een toekomstige volledige certificering in 2022.
Klimaat:
 • Nespresso heeft de CO2-voetafdruk van hun kopje koffie met 24% verminderd ten opzichte van 2009. Dit dankzij investeringen in de uitbreiding van het gebruik van hernieuwbare energie, door eco-design in producten te introduceren, door materialen met een lage CO2-uitstoot in te kopen en door de logistiek te optimaliseren.
 • Deze verbeteringen komen naast een investering van 14 miljoen euro in natuurlijke klimaatoplossingen sinds 2014. In samenwerking met partners, waaronder Pur Projet, had het bedrijf eind 2020 al 5,2 miljoen bomen geplant.

Nespresso werkt momenteel aan een volledige routekaart voor duurzaamheid in de toekomst, gericht op het behoud van uitzonderlijke koffiesoorten, het opbouwen van een veerkrachtig en regeneratief koffielandbouwsysteem en het streven naar een duurzaam bestaan voor boeren.

Meer informatie over de duurzaamheidsprestaties en het rapport van Nespresso vindt u hier.

Meer ecoTips artikels over Nespresso

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.