Op bezoek in de Rotterdamse raffinaderij van Neste: van restolie en afvalvet naar hernieuwbare diesel en kerosine

De band Coldplay is op wereldtournee. Wat daar duurzaam aan is? Wel, om hun voetafdruk te verkleinen gebruiken ze de hernieuwbare brandstoffen van Neste. Tijdens een bezoek aan de raffinaderij in Rotterdam maakten we persoonlijk kennis. Met de brandstoffen, niet met Coldplay.

We moeten bekennen: we waren nog nooit in een raffinaderij geweest. Al snel wordt duidelijk, een raffinaderij is geen fabriek. Vergeet hallen of kantoren, de rondleiding vindt volledig plaats in open lucht. Immense silo’s in een wirwar van buizen - het doet denken aan Centre Pompidou maar industriëler. 

In de raffinaderij staat veiligheid voorop. Dat blijkt al bij aankomst op de parking: achteruit inparkeren is verplicht. “Dan ben je sneller weg in geval van een calamiteit”, licht de receptioniste toe.Dat we, als er iets zou gebeuren, rustig moeten blijven en Site Director Hanno Schouten moeten volgen, klinkt het. Een volledige veiligheidsoutfit later - denk pak, helm, handschoenen, bril én oordoppen - wandelen we over de site. 

Dit is een +artikel voor onze abonnementhouders.

GENIET VAN MEER KENNIS

NEEM EEN JAARABONNEMENT ECOTIPS

30 DAGEN GRATIS LEZENABONNEER JE HIER

Heb je al een abonnement?
Log dan hier in!

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.