Nestlé Waters France gaat vanaf 2025 de eerste goederentrein op waterstof gebruiken

Nestlé Waters zal vanaf 2025 als eerste bedrijf in Europa de door waterstof aangedreven goederentrein gebruiken. De trein werd ontwikkeld door Alstom en Engie.

Vanaf 2025 wil het bedrijf de waterstofaangedreven goederentrein in gebruik nemen vanuit de Vogezen-fabriek. De goederentrein beschikt over een wagensysteem met een waterstofgenerator. Het systeem werd ontwikkeld door Alstom en gebruikt hernieuwbare waterstof die Engie aanlevert. Goederen kunnen er over lange afstanden mee worden vervoerd, zowel nationaal als in heel Europa.

Locomotief en generatorwagen

Dit project zou de uitstoot van Nestlé Waters verminderen naar schatting met 10.000 ton CO2-equivalent per jaar. De huidige jaarlijkse uitstoot zou daardoor met 90 procent dalen.

De dual-mode-oplossing bestaat uit een elektrische locomotief en bijhorend een generatorwagon met een brandstofcelsysteem op basis van hernieuwbare waterstof. Een stroomkabel verbindt de locomotief met de generatorwagen. Die laatste voorziet de locomotief van elektriciteit op trajecten zonder bovenleiding.

Diesel vervangen

Vanaf 2025 gaat deze goederentrein, aangedreven door elektriciteit waar het spoorwegnet dat toelaat en door waterstof op de niet-geëlektrificeerde stukken, het vervoer van Vittel-mineraalwater voor zijn rekening nemen tussen de Vittel-fabriek in de Vogezen en de Franse distributiecentra Arles (goed voor een afstand van 600 kilometer) en Montreuil-Bellay (goed voor een afstand van 760 kilometer).

De trein werd ontwikkeld door Alstom en Engie. Het uiteindelijke doel: de diesellocomotieven vervangen die momenteel in de meeste Europese landen worden gebruikt. Mark Granger, Chief Strategy Officer van Alstom: “Onze ambitie is om de adoptie van waterstof in de spoorindustrie te versnellen en innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de vergroening van massamobiliteit, waaronder goederenvervoer per spoor.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.