beton bouwsector

Nieuw kennis- en democentrum rond circulair beton in Veurne

POM West-Vlaanderen gaat samen met KU Leuven, Buildwise en Groen Beton Vert vzw een nieuw kennis- en democentrum rond circulair beton bouwen in Veurne. Het Circular Concrete Center moet de omschakeling naar een circulaire economie helpen versnellen.

De grote productievolumes van beton hebben wereldwijd een aanzienlijke milieu-impact door de hoge CO2-uitstoot bij de productie en door het verbruik van natuurlijke grondstoffen. Het nieuwe kennis- en democentrum wil duurzamere productie en betongebruik stimuleren en zo de omschakeling naar een circulaire economie versnellen.

Demo en labo

Bouwprofessionals uit het hele land kunnen in het Circular Concrete Center terecht voor alle informatie over beton met een lage milieu-impact. Zo krijgen aannemers en andere bouwprofessionals in de demonstratieruimte concreet voeling met de verschillende mogelijkheden en technologieën rond circulair beton.

Daarnaast komt er ook een labo voor de evaluatie en validatie van innovatieve, circulaire betonrecepturen. Het doel is om de doorlooptijd van nieuwe circulaire betonrecepturen te versnellen en zo duurzaam beton versneld in gebruik te kunnen nemen.

Advies

Het centrum krijgt ook een adviesloket waar bouwprofessionals terecht kunnen met vragen over bouwtoepassingen met circulair beton of de ontwikkeling van circulair beton.

De werkzaamheden starten in 2023. Het Circular Concrete Center komt te liggen naast Acasus, het provinciaal kenniscentrum voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren en zal de deuren openen in 2024.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.