Laadpunt windenergie
Beeld: SPIE België

Nieuw ultrasnel laadpunt in Gent maakt gebruik van windenergie

In de Gentse haven is een bijzonder nieuw laadstation in gebruik genomen. Het station werkt volledig op windenergie en laadt een elektrische wagen op in slechts 10 tot 20 minuten. Het doel van dit project is om elektrisch rijden nog groener te maken.

Het rijden van een elektrische auto’s is een van de groenste vervoersopties. Een elektrische auto is echter pas écht duurzaam wanneer hij volledig rijdt op hernieuwbare stroom, zoals windenergie. Volgens een studie van de VUB stoot een elektrisch voertuig maar liefst 15 keer minder CO2 uit wanneer er enkel groene stroom wordt gebruikt. Om dit idee in uitvoer te brengen sloegen ENGIE en SPIE België de handen ineen.

Afgelopen najaar bouwden SPIE Belgium en Engie drie nieuwe windturbines op het terrein van de elektriciteitscentrale Rodenhuize Gent, langs de R4. Deze nieuwe windmolens vervangen de twee oorspronkelijke exemplaren die in de zomer van 2020 werden weggehaald en inmiddels elders in Europa zijn geplaatst. 

Naar verwachting zullen de nieuwe windmolens ongeveer 33.000 per jaar produceren. Dit komt in theorie overheen met de jaarlijkse energiebehoeften van zo’n 11.000 elektrische auto’s. In totaal wordt verwacht dat het project de CO2-uitstoot terugbrengt met meer dan 13.000 ton per jaar. 

Snel bijtanken

De nieuwe windturbines maken deel uit van een pilotproject van Engie, waarbij windenergie wordt gebruikt voor de energietoevoer van snellaadpalen. Deze snellaadpalen maken het mogelijk om binnen 10 tot 20 minuten een elektrische auto op te laden (van 10% tot 80% van de maximumcapaciteit). 

Bij gelijktijdig gebruik leveren de oplaadpunten elk tot 175 kW vermogen. Wanneer er slechts één laadpunt wordt gebruikt, loopt het vermogen op tot 350 kW. 

Test van Engie

Het laadpunt is een project van Engie en zal worden gebruikt als testopstelling. Experts van Engie zullen gedurende een jaar gegevens verzamelen over het laadgedrag van verschillende soorten elektrische voertuigen, de invloed van de buitentemperatuur, de bezettingsgraad, het energierendement en het potentieel van de lokale batterijopslag. 

Op basis van de verzamelde gegevens wil Engie het idee van een laadstation op windenergie verder verbeteren. Uiteindelijk is Engie van plan om het project uit te rollen naar meer strategische locaties in België. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.