Zo zal de nieuwe verbrandingsoven in Wilrijk eruitzien (Foto: ISVAG)

Nieuwe afval-energiecentrale ISVAG vergund, protest blijft aanhouden

De ISVAG-oven in Wilrijk is een oud zeer. Sinds de bouw van de eerste installaties in 1978 waren klachten over omgevingshinder, milieuvervuiling en gezondheidsklachten aan de orde van de dag. Dat bracht buurtprotest met zich mee, vaak ondersteund door de nabijgelegen gemeente Aartselaar. Ook BBLv en Natuurpunt ondersteunden nog dit jaar het protest tegen de recente vernieuwing van vergunningen en tegen de bouw van een nieuwe oven op dezelfde plek, vlakbij de A12 en het woongebied van Wilrijk.

De Raad van Bestuur van ISVAG besliste in 2016 om een nieuwe oven, met grotere capaciteit, te bouwen op dezelfde plek. Die moet gekoppeld worden aan een warmtenet, waar een aantal bedrijven in de regio op aangesloten zijn en worden. Dat bleek een moeizaam proces met gunstige en ongunstige adviezen, opnieuw ingediende rapporten enz. Lage emissies, volksgezondheid en meespelen in een flexibel energie-landschap waren daarbij belangrijke speerpunten. Dat werd in 2019 herbevestigd.
ISVAG vroeg een vergunning voor een nieuwe oven die 190.000 T huishoudelijk restafval per jaar aankan, waar ze nu een vergunning voor 159.000 T heeft, waar ze in realiteit 140.000 T van omzet. Het bedrijf verbrandt enkel het huishoudelijk afval van haar vennoten: 30 steden en gemeenten, goed voor meer dan 1 miljoen inwoners.

Advertising
 

Te veel afval?

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis