World Economic Forum
(Beeld: World Economic Forum)

Nieuwe toolbox met oplossingen om steden koolstofarm te maken

Het percentage mensen dat in steden woont zal naar verwachting stijgen tot 68% in 2050, wat zal leiden tot een hoog energieverbruik, grotere infrastructurele behoeften en meer CO2-uitstoot. Steden hebben een cruciale rol te spelen in de race om net nul te bereiken. Om deze uitdaging aan te gaan, publiceerde het World Economic Forum de eerste versie van zijn Toolbox of Solutions, ontworpen en gebouwd in samenwerking met Accenture.

De toolbox is een interactief digitaal platform met meer dan 200 praktische oplossingen om stadsbestuurders, nationale overheden en bedrijven te helpen bij het evalueren en identificeren van optimale oplossingen die op korte termijn kunnen worden geïmplementeerd en waarmee zij een begin kunnen maken met hun decarbonisatietraject. De toolbox is gebaseerd op input en casestudy’s van meer dan 110 steden, bedrijven, academici, leiders van maatschappelijke organisaties en andere stedelijke belanghebbenden over de hele wereld en in alle sectoren, om de beste praktijken en casestudy’s voor stedelijke transformatie en decarbonisatie te verzamelen.

De oplossingen omvatten beleids-, bedrijfs- en financieringsmodellen die resulteren in lagere emissies en andere waardevolle resultaten, zoals nieuwe banen en een betere luchtkwaliteit. Deze oplossingen zijn ook toegespitst op specifieke stadskenmerken, zoals de gezondheid van het elektriciteitsnet, de lokale bevolkingsdichtheid en het inkomensniveau.

“Decarbonisatieoplossingen bestaan al – we hoeven niet te wachten op de volgende grote innovatie. Dit platform biedt voorbeelden van beleidsmaatregelen en bedrijfsmodellen die over de hele wereld met succes zijn toegepast. We beginnen met 200 oplossingen en verwachten er in de loop van volgend jaar nog veel meer bij te krijgen”, aldus Kristen Panerali, hoofd van het energie-, materialen- en infrastructuurprogramma, Net-Zero Carbon Cities, World Economic Forum.

“Stedelijke ecosystemen zijn cruciaal in onze wereldwijde reis naar netto nul, aangedreven door schone en slimme elektrificatie. Deze duurzaamheidsinitiatieven kunnen helpen om de inspanningen om klimaatverandering aan te pakken en te versnellen met praktische en geïntegreerde energieoplossingen voor stedelijke transformatie voor steden van elke grootte over de hele wereld,” aldus Jean-Marc Ollagnier, Chief Executive Officer, Europa, Accenture.

Om op stadsschaal tot een netto-nulemissie te komen, is een transformatie nodig in de manier waarop energie wordt geproduceerd, gedistribueerd en verbruikt. Een aanverwant rapport laat zien hoe de gebouwde omgeving en mobiliteit als katalysator kunnen dienen voor stedelijke transformatie en decarbonisatie waar ook ter wereld.

De Toolbox of Solutions maakt deel uit van het Net-Zero Carbon Cities-programma van het Forum, dat bedrijven samenbrengt met leiders van steden, regio’s en nationale overheden om de overgang van steden naar een netto nul-toekomst te versnellen. Het doel van het programma is om de inspanningen van bedrijven, steden en nationale overheden op elkaar af te stemmen en op te voeren, zodat stedelijke ecosystemen duurzaam, veerkrachtig en rechtvaardig zijn. Het programma is erop gericht een transformatie naar schone elektrificatie en circulariteit mogelijk te maken, met behulp van geïntegreerde energieoplossingen voor energie, gebouwen en mobiliteit. Het Net-Zero Carbon Cities-programma wordt gezamenlijk voorgezeten door Jean-Pascal Tricoire, Chairman en Chief Executive Officer, Schneider Electric, en Francesco Starace, Chief Executive Officer, Enel.

Meer ecoTips artikels over duurzame steden

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.