energieheffing
(Beeld: kabinet Tommelein)

Nipt voor verlaging energieheffing

Op voorstel van minister van Energie Bart Tommelein, zette de Vlaamse regering het licht op groen voor de verlaging van de energieheffing vanaf 1 januari 2017. Wie 20 tot 25 MWh elektriciteit per jaar verbruikt, zal bijna 500 euro minder betalen. De energieheffing bedraagt in dat geval 299,75 euro in plaats van 795,88 euro per jaar.

Derde verbruiksschijf

De energieheffing werd in het leven geroepen om de schuldenput van de groenestroomcertificaten te betalen. De Vlaamse regering besliste om de derde verbruiksschijf uit te breiden tot een verbruik van maximaal 25 MWh. 9.000 gezinnen en 18.000 kleine KMO’s doen hier hun voordeel mee.

Op het nippertje

De regering besliste half juli dat de maatregel vanaf 1 januari 2017 zou ingaan. Door een administratieve vertraging leek het er even op dat die datum niet gehaald zou worden. Maar dat is dus toch het geval.

“De Raad van State gaf geen opmerkingen op de datum van inwerkingstelling. De verlaging gaat dus in vanaf 1 januari. Ik ben verheugd dat FEBEG (Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven) de volledige medewerking van de energieleveranciers heeft beloofd. Zij zullen ervoor zorgen dat de aanpassing onmiddellijk ingaat, zodat er achteraf geen verrekeningen moeten gebeuren”, aldus Bart Tommelein.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.