ODE Vlaanderen informeert bedrijven met online tool over knip in groenestroomcertificaten

ODE Vlaanderen wil ondernemingen informeren over de geplande knip in groenestroomcertificaten voor zonneparken. De sectororganisatie voor duurzame energie lanceert daarom een online tool. Daarmee kunnen bedrijven zelf nagaan of ze onder de maatregel vallen.

“Dreigende faillissementen, investeringsonzekerheid en onduidelijkheid”, dat is wat de Vlaamse regering volgens ODE dreigt te creëren sinds ze in februari vorig jaar haar plannen aankondigde om te snoeien in de groenestroomcertificaten van zonne-bedrijfsinstallaties van voor 2013.

De sectororganisatie roept de Vlaamse regering dan ook op om de geplande knip in de groenestroomcertificaten niet door te voeren. “Bij elke nieuwe stap in het beslissingsproces van de Vlaamse regering komen er nieuwe elementen naar voor waaruit blijkt dat de geplande maatregel het doel voorbijschiet en meer schade zal aanrichten, eerder dan dat hij de vooropgestelde beleidsdoelstellingen zou bereiken”, aldus ODE.

2.000 ondernemingen

De organisatie wil ondernemingen alvast informeren en waarschuwen. Op GSC-knip kunnen bedrijven zelf nagaan of ze door de geplande maatregel van de Vlaamse regering getroffen zullen worden.

Volgens een analyse door ODE Vlaanderen zou de geplande maatregel minstens 2.000 ondernemingen treffen. Vele daarvan zouden dat nog niet beseffen. De landbouw -en transportsector zouden bovendien als eerste in het vizier komen.

“De Vlaamse regering is te veel bezig met de vraag of het juridisch mogelijk is om deze maatregel door te voeren, terwijl ze zich zou moeten afvragen of deze maatregel maatschappelijk wel wenselijk is”, besluit ODE.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.