Offshore windturbine van Siemens Gamesa breekt record met 359 megawattuur op 24 uur tijd

Een windturbine van Siemens Gamesa heeft een wereldrecord gebroken door op 24 uur 359 megawattuur aan hernieuwbare energie te produceren. De turbine gaat in productie in 2024.

In een tweet kondigde het Spaans-Duitse Siemens Gamesa aan dat zijn offshore-prototype SG 14-222 DD een record wist te vestigen. De turbine slaagde er namelijk in om binnen een periode van 24 uur 359 megawattuur aan hernieuwbare energie te produceren. Het gaat om het grootste vermogen dat een turbine ooit heeft geproduceerd in dat tijdsbestek. De hoeveelheid energie komt volgens het bedrijf overeen met 1,8 miljoen kilometers in een middelgrote elektrische auto. Om dat te halen, moest de turbine bijna de hele dag boven zijn nominale capaciteit draaien.

Enorme recycleerbare bladen

SG 14-222 DD is een offshore-windturbine met een rotordiameter van 222 meter. De drie recycleerbare bladen van 108 meter zijn goed voor een draaicirkel van 39.000 vierkante meter. De opbouw van zo’n turbine, en vooral het vervoer van de bladen over de weg, zijn een uitdaging – zoals te zien is in een filmpje. Dankzij de enorme rotor met bijbehorende bladen ligt de jaarlijkse energieproductie van het model een kwart hoger dan zijn voorganger. Het nominaal vermogen bedraagt 14 megawatt, een power boost-functie kan de energieproductie verhogen tot 15 megawatt. Die power boost-functie is bijna constant actief. Alleen bij storm of turbulentie wordt hij uitgeschakeld, meldt New Atlas.

Het prototype is een offshore turbine maar werd op het land getest in Denemarken. De opbouw startte in november 2021, een maand later was hij klaar voor gebruik. Het model gaat in serieproductie in 2024.

Honderd exemplaren van het model zijn alvast bestemd voor het Sofia-windpark van energiebedrijf Inogy, dat meteen het grootste project van Inogy wordt. Het windpark komt op zo’n 195 kilometer voor de Britse noordoostkust en zal bijna zeshonderd vierkante kilometer innemen. Het gaat 1,2 miljoen Britse huishoudens van elektriciteit voorzien.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.