Plastic afval
waste plastic bottles and other types of plastic waste at the Thilafushi waste disposal site. - Beeld: Shutterstock

Om plastic verbruik te verminderen en recyclage te verhogen moeten alle betrokkenen samenwerken

Samenwerking is de basis van een circulaire economie. Dat is de conclusie die een groep experts trok tijdens een ronde tafel debat georganiseerd door Frosch Benelux. 

Jaarlijks belandt er minimaal 8 miljoen ton plastic afval in de oceanen. Als we zo doorgaan, zal de plasticproductie de komende tien jaar met 40% toenemen, tot een astronomische hoeveelheid van 620 miljoen ton in 2030. Er moet duidelijk iets veranderen en dat is precies de reden van het ronde tafel debat. 

Voor het debat kwamen enkele belangrijke spelers samen: Niko Vanhaelen (key account manager bij Fost Plus), Lotte Krekels (packaging manager bij Carrefour, Herman Konings (consumer behaviour psychologist), Karine van Doorsselaer (specialiste materialen en ecodesign aan de universiteit van Antwerpen) en Emmanuel Mossay (expert in circulaire economie).

Uitdagingen en oplossingen voor het overschot aan plastic

Door samen te werken kunnen beslissingnemers snel communicatiecampagnes voor het grote publiek opzetten. Ook brengt samenwerking mogelijkheden mee om initiatieven binnen scholen te sensibiliseren en zorgt het voor inzicht in hun eigen rol binnen de problematiek. 

Een andere belangrijke pijler die naar voren kwam tijdens het gesprek, is: ‘bewust maken, niet ingewikkeld maken’. Consumenten moeten bewust gemaakt worden van de milieueffecten van verpakkingen, zodat zij niet vergeten hun recycleerbare plastic verpakkingen in de blauwe zak te doen. Voor de aankoop van producten, kwam het idee van een Plasti-score naar voren: een quotering geïnspireerd op de Nutri-score die onderscheid maakt tussen goede en slechte verpakkingen. 

Hoewel het beter is om helemaal geen plastic te produceren, blijft het een uitermate praktisch en goedkoop verpakkingsmateriaal. Daarom zal de plasticproductie voorlopig niet ophouden. We zullen het dus vooral verstandiger moeten gaan gebruiken, volgens het ‘3 R-principe’: 

  • Reduceren: het gebruik van plastic zoveel mogelijk beperken, bijvoorbeeld door in bulk te kopen
  • Recupereren: de verpakking zoveel mogelijk hergebruiken
  • Recycleren: aan het einde van de levenscyclus moet de verpakking worden gerecycleerd

Een laatste uitdaging die naar voren kwam tijdens het debat, was de locatie waar het plastic dat we gebruiken vandaan komt. Het merendeel hiervan wordt geproduceerd in Azië en het Midden-Oosten. Hierdoor zijn we sterk afhankelijk van deze landen en hebben we te maken met hoge transportkosten die oplopen tot 60% van de totaalprijs. Om dit probleem sterk te verminderen, zouden we meer op Belgische bodem moeten recycleren. Met nieuwe recyclagecentra voor plastic materialen uit blauwe zakken, stellen we grondstoffen ter beschikking voor de lokale productie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.