Drie manieren om onmiddellijk bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen

Van 23 tot 26 januari werd het Zwitserse skioord Davos overspoeld door zo’n 3.000 staatshoofden, CEO’s en intellectuelen uit meer dan 100 verschillende landen. Zij tekenden present op het Wereld Economisch Forum (WEF), het jaarlijkse theekransje van de invloedrijkste personen op aarde. Iedereen keek reikhalzend uit naar de speech van Donald Trump. Maar wij herinneren ons toch vooral de bijdrage van Andrew Steer (World Resources Institute) en Grant F. Reid (Mars Inc.). Zij riepen het bedrijfsleven op om onmiddellijk werk te maken van een grondig milieubeleid en gaven meteen ook enkele tips mee.

Het is maar liefst 800.000 jaar geleden dat onze atmosfeer nog zo veel CO2 bevatte. Dat toonden ijsboringen op Antarctica al eerder aan. Om dit even in perspectief te plaatsen: De mens wandelde naar schattingen pas zo’n 200.000 jaar geleden voor het eerst over de aarde. “Beangstigende cijfers brengen vuur aan de lont”, klinkt het hoopvol. “Als we de gevolgen van de verpletterende CO2-opmars deze eeuw nog willen vermijden, moet er nu iets gebeuren.” Maar zelfs als alle landen de engagementen van het Parijse klimaatakkoord waarmaken, zullen we er niet in slagen om de wereldwijde temperatuurstijging onder de gevaarlijke grens van 2 graden Celsius te houden. Ook hier hebben Steed en Reid een concreet cijfertje klaarstaan: “Willen we terug naar het pre-industriële CO2-gehalte in onze atmosfeer, zullen we drie keer zo veel inspanningen moeten leveren.”

Ook voor het bedrijfsleven is hierin een belangrijke rol weggelegd. Sommige multinationals stoten meer broeikasgassen uit dan volledige landen. “De koolstofvoetafdruk van Mars, Incorporated is even groot als die van Panama”, bekent Grant F. Reid. “Maar we beseffen zeer goed dat we onze verantwoordelijkheid moeten opnemen. Innovatie, efficiëntie en een lokaal aankoopbeleid kunnen bedrijven niet enkel helpen om minder koolstofdioxide te produceren, maar ook om geld te besparen.” Concreet roepen Steer en Reid alle bedrijven op om in 2018 werk te maken van drie groene actiepunten.

1. Investeer enkel nog in duurzame technologie

Tussen nu en het jaar 2030 zal het bedrijfsleven wereldwijd ongeveer 90 triljoen euro spenderen aan nieuwe infrastructuur. De beslissingen die daarbij genomen worden, kunnen een enorm verschil maken, in goede of in kwade zin. Investeer daarom enkel in groene technologie en kies steevast voor hernieuwbare energie. Dat is niet enkel de juiste beslissing, maar ook de slimste. Je dijkt lange-termijnrisico’s in, komt op een goed blaadje te staan bij je essentiële partners (klanten, overheden, personeel,…) en bespaart heel wat budget. Reid: “Bij Mars plukken we nu al de financiële vruchten van onze investeringen.”

2. Ga partnerschappen en uitdagingen aan

Het ondertekenen van akkoorden moet niet enkel een zaak zijn van overheden. Er bestaan immers ook heel wat initiatieven waar je als bedrijf rechtstreeks je karretje aan vast kan hangen. Zo gingen ondernemingen en investeerders al meer dan 2.600 engagementen aan via het NAZCA-platform, nemen minstens 650 bedrijven actief deel aan de Take Action-campagne van We Mean Business en stapten 338 ondernemingen in een traject van het Science Based Targets Initiative. Bekijk dus zeker of er ook zo’n project bestaat voor jouw bedrijf.

3. Beïnvloed de klimaatdoelstellingen van je land

Om een mooie toekomst te garanderen, zouden alle landen voor 2020 hun lange-termijndoelstellingen moeten verstrengen. Het bedrijfsleven kan het nodige gewicht in de schaal leggen om mee plaats te nemen aan de schrijftafel. Probeer je overheid vóor de VN-top van december ervan te overtuigen dat klimaatrisico’s ook financiële risico’s inhouden. Stem daarnaast de ecologische ambities van je bedrijf af op die van je overheid. Zo kan je elkaar motiveren en versterken.

Over de sprekers

Andrew Steer

Andrew Steer is de voorzitter en CEO van het World Resources Institute, een internationale onderzoeksorganisatie waar experten samenwerken met leidinggevende figuren. Ze focussen zich op zes internationale uitdagingen: voeding, bossen, water, klimaat, energie en steden. Steer was ook meer dan 30 jaar actief bij de Wereldbank.

Grant F Reid

Grant F. Reid is de CEO van Mars Incorporated, het bedrijf dat ons onder andere Twix, M&M’s, Uncle Benz en Wiskas bracht. Mars Inc. was één van de Amerikaanse topondernemingen die publieke kritiek uitten op de beslissing van Trump om zich terug te trekken uit de klimaatakkoorden van Parijs.

Bron: Wereld Economisch Forum

Foto: © Pixabay

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.