Wereldberoemde duurzaamheidsexpert aan de slag in België

Op 1 februari 2018 ging niemand minder dan Wayne Visser als leerstoelhouder aan de slag op Antwerp Management School (AMS). Hij zal hier drie jaar lang onderzoek voeren, tools ontwikkelen en studieprogramma’s optimaliseren. Bovendien is hij nog op zoek naar vooruitstrevende bedrijfsleiders om mee samen te werken. 

Nood aan concrete tools

Na meer dan 30 jaar duurzame ontwikkeling, lijken de wereldwijde sociale en ecologische uitdagingen in plaats van kleiner alsmaar groter worden. Denk maar aan de klimaatsverandering, het biodiversiteitsverlies en de groeiende inkomensongelijkheid. De Verenigde Naties formuleerden ondertussen al 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen om naar te streven. Maar hoe we dat concreet moeten doen, dat is voorlopig nog niet duidelijk.  

Antwerp Management School stelt Wayne Visser nu aan om een academisch onderbouwd antwoord te formuleren op deze ‘hoe-vraag’. De schrijver, filmproducent, academicus en ondernemer wordt alom geprezen als global thought leader in duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De leerstoel wordt financieel ondersteund door BASF, Havenbedrijf Antwerpen en Randstad. Samen met deze bedrijven richtte AMS de allereerste leerstoel ter wereld op die volledig gefocust is op duurzame transformatie.

“Het bedrijfsleven zal een grote rol spelen bij het bereiken van de ecologische en maatschappelijke lange-termijndoelstellingen”, vertelt Eva Geluk, Manager Sustainable Transformation Lab bij AMS. “Wij willen studenten afleveren die de nodige kennis en vaardigheden in huis hebben om bedrijven te helpen bij hun duurzame transformatie. De leerstoel van Professor Visser zal dit mogelijk maken. Eerst voeren we onderzoek en werken we samen met diverse bedrijven. Daarna integreren we de bevindingen in onze opleidingen.”

Bedrijven gezocht

Binnen het project van professor Visser zullen er vijf multisectorale werkgroepen, of ‘Leadership Groups’, opgericht worden. AMS is momenteel volop op zoek naar bedrijven die hier deel van willen uitmaken. Elke groep werkt rond een specifiek thema:

  1. veerkrachtige economie
  2. circulaire economie
  3. deeleconomie
  4. digitale economie
  5. zorgeconomie 

Geluk: “De leiderschapsgroepen zullen concrete acties tot innovatie en verandering uittekenen. De vooruitstrevende bedrijfsleiders die er deel van uitmaken zullen zo mee aan het roer van de duurzame transformatie komen te staan. Concreet is het de bedoeling dat zij de vragen en uitdagingen waar ze zelf mee zitten, op de agenda zetten en dat de werkgroep zich hier samen met de professor over buigt. We zijn nog steeds op zoek naar geïnteresseerde corporate bedrijven in diverse sectoren. We focussen ons vooral op grotere bedrijven die actief zijn in Vlaanderen en bij uitbreiding Europa.”

Ben je geïnteresseerd? Download dan even de brochure of contacteer Eva Geluk via eva.geluk@ams.ac.be

Over Wayne Visser

Visser is auteur van 27 boeken en meer dan 320 andere publicaties, met gastcolumns voor The Guardian, The HuffPost en het World Economic Forum. Hij was Strategieanalist bij Capgemini en Directeur Sustainable Services bij KPMG. Hij is ook Fellow aan de Universiteit van Cambridge voor Sustainability Leadership, Buitengewoon Professor aan de Gordon Institute for Business Science in Zuid-Afrika, Founder van CSR International en Directeur van Kaleidoscope Futures. Volg hem op twitter met @WayneVisser.

 

Bron: Eigen verslaggeving | Antwerp Management School

Foto: Antwerp Management School

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.