Onderzoekers maken waterstof uit lucht

Het vocht in de lucht kan gebruikt worden om waterstof te produceren via elektrolyse. Tot die bevindingen kwam een team van Australische onderzoekers. Hun methode biedt uiterst droge regio’s een uitweg om de alternatieve brandstof op te wekken.

Waterstof is een alternatieve brandstof voor sectoren waarin elektrificatie geen uitweg biedt, denk bijvoorbeeld aan scheep- en luchtvaart. Groene waterstof komt tot stand door water – een verbinding van waterstof en zuurstof – te splitsen met hernieuwbare energie, bijvoorbeeld elektriciteit op basis van zonne- of windenergie. Niet elke regio beschikt echter over voldoende water, zeker niet droge en warme regio’s waar de zon continu aan de hemel staat.

Onderzoekers hebben nu een manier gevonden om waterstof te produceren uit de lucht. Ze deden dat door water uit te atmosfeer te halen op basis van een wateraantrekkende geleider voor elektrische stroom – zwavelzuur bleek hiervoor uitermate geschikt – in combinatie met elektrolyse door zon of wind. Op een warme zonnige dag kon de module van een vierkant meter 3,7 kubieke meter waterstof produceren.

Verschillende luchtvochtigheden

De methode met directe luchtelektrolyse kan werken in een droge omgeving met verschillende luchtvochtigheden – zelfs bij een luchtvochtigheid tot amper 4 procent. Ter vergelijking: zelfs in de Sahel-woestijn is de gemiddelde relatieve vochtigheid ongeveer 20 procent, in Uluru (Ayers Rock) in de centrale woestijn van Australië bedraagt die overdag 21 procent.

Zo kan er duurzame groene waterstof geproduceerd worden die de plaatselijke watervoorziening en het milieu niet extra belast. De methode met de bijhorende module kan volgens de onderzoekers eenvoudig ingezet worden in afgelegen droge gebieden.

“Waterstof is de ultieme schone energie”, verduidelijkt de publicatie in Nature Communications. “Zelfs al is waterstof het meest voorkomende element in het universum, op aarde bestaat het voornamelijk in verbindingen zoals water. H2 geproduceerd door elektrolyse van water met behulp van hernieuwbare energie, de groene waterstof, is de meest veelbelovende energiedrager van de koolstofarme economie.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.