Weinig ruimte voor nuance in berichtgeving over circulaire economie

Hoofdredacteur Hilde De Wachter  kijkt in de septembereditie van ecoTips kritisch naar de berichtgeving over circulaire economie. “Weinig ruimte voor nuance”, besluit ze. “Nochtans is er aan aandacht voor het thema, geen gebrek.

Intro Hilde De Wachter in ecoTips september                                 

Een snelle zoekactie over de afgelopen 30 dagen levert meer dan 300 artikels op waarin de circulaire economie ter sprake komt. En dan gaat het enkel over de gangbare media (online en gedrukt). Ik heb de proef niet op de som genomen maar vermoedelijk vind je nog meer resultaten voor ‘klimaatopwarming’. Gebrek aan aandacht voor de thema’s, is er dus zeker niet. Gebrek aan nuance daarentegen …                  

Uiteraard moeten media de aandacht trekken met pakkende titels en beelden. Maar dan liefst wel met de juiste beelden. Over de branden in het Amazonewoud bijvoorbeeld circuleerden heel wat beelden die van jaren geleden dateerden en sommige waren niet eens in het Amazonewoud geschoten. De branden zijn er niet minder erg door maar het schept precedenten. Bovendien bleken de bosbranden in Siberië minder belangrijk dan die in het Amazonewoud, toch als we het aantal artikels tellen waarin de ene dan wel de andere brand wordt besproken.                   

Het is positief dat men veel moeite doet om belangrijke thema’s onder de aandacht te brengen. Maar wel graag met weergave van de feiten en met de nodige nuance, al is dat in onze zwart-wit gerichte samenleving niet meer van zelfsprekend. Gewone verslaggeving is saai. Blijkbaar wordt van journalisten verwacht dat ze hun mening laten doorschemeren en telkens op dezelfde nagel blijven kloppen.
En dus is kunststof bij voorbaat slecht, toevallig omdat we te veel plastic flessen tijdens onze strandvakantie in één of ander exotisch oord tegengekomen zijn. Ik mocht er zelf getuige van zijn hoe IKEA tijdens de Democratic Design Days uitlegde hoe zij het probleem van de eenmalige plastic verpakkingen aanpakken. Voor rietjes, bordjes en bekers zijn ze al goede alternatieven aan het testen maar voor vuilzakken zaten ze
toch nog met een probleem. Dan denk ik bij mezelf: leuk indien IKEA erin slaagt om een alternatief voor plastic vuilzakken te vinden maar waarschijnlijk zijn er acties met een veel grotere impact, die nu al genomen kunnen worden.

Kunststof is misschien een probleem omdat je er minerale olie voor nodig hebt, maar vooral omdat we er de afgelopen decennia veel te veel van gebruikt hebben zonder ons eerst af te vragen wat we er na gebruik mee zouden aanvangen. Hier bij ons is er al jaren een goed afvalbeleid en zijn we het ondertussen gewoon om selectief in te zamelen. Maar in veel andere landen, ook binnen Europa trouwens, is die inzamelreflex er nog helemaal niet. Dat gecombineerd met overdadig gebruik van eenmalige verpakkingen, leidt natuurlijk tot problemen. Maar wil dat dan zeggen dat alles aan het product slecht is? Zo eenvoudig is het echt niet. Over composteerbare kunststof bijvoorbeeld, vind je zowel pro als contra gefundeerde meningen. Meteen trouwens de reden waarom ecoTips niet in een composteerbare verpakking verstuurd wordt. De onderzoeksresultaten zijn mijns inziens nog onvoldoende duidelijk.

De heisa die er rond kunststof heerst, zien we ook bij andere materialen. Plots mag er niets meer. En dus zetten veel mensen de hakken in het zand. Net het omgekeerde van wat diegenen die polariseren, willen.

Enige zin voor nuance en reflectie, zijn dus hard nodig.

Ik hoop van harte dat we die via ecoTips af en toe kunnen bieden.

 

Hilde De Wachter

Hoofdredacteur ecoTips

  

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.