Oprichter outdoormerk Patagonia geeft bedrijf weg aan klimaat-ngo

“Hoe immens de aarde ook is, haar grondstoffen zijn niet onuitputtelijk en het is duidelijk dat we de limieten overschreden hebben.” En dus draagt Yvon Chouinard, oprichter van outdoormerk Patagonia zijn bedrijf over aan een klimaat-ngo.

Dat staat te lezen in een verklaring op de website van het bedrijf. Patagonia is een outdoormerk dat behalve uitrusting voor bergbeklimmers ook kleding en benodigdheden voor andere outdooractiviteiten verkoopt.

Het bedrijf is al langer bewust bezig met duurzaamheid. Zo gaven ze jaarlijks 1 procent van de omzet weg aan One Percent for the Planet en certificeerde het bedrijf zich als B Corp bedrijf – een Benefit Corporation bedrijf streeft niet alleen financiële winst na maar heeft ook oog voor mens en milieu.

In 2018 paste Patagonia zijn bedrijfscharter aan en vermeldde het expliciet dat het “zaken doet om onze thuisplaneet te redden”. De hoop was dat hun inspanningen klanten en andere bedrijven zouden beïnvloeden en zo het systeem zouden veranderen. Dat was niet het geval.

Hij wilde zijn bedrijf niet verkopen omdat het allesbehalve zeker was dat een overnemer dezelfde duurzaamheidswaardes zou nastreven. Ook een beursgang vond hij geen goede piste. Dat zou “een ramp” geweest zijn: de druk om financiële winsten te maken gaat ook dan ten koste van andere waardes.

Daarom gaat Chouinard nu nog een stap verder. Alle aandelen met stemrecht worden overgedragen aan de Patagonia Purpose Trust. Die staat onder leiding van de familie en beschermt de duurzame waarden van het bedrijf. De Patagonia Purpose Trust stemt volgens VRT nws overeen met 2 procent van de bedrijfswaarde.

Alle aandelen zonder stemrecht – 98 procent van de waarde van het bedrijf – gaan naar de Holdfast Collective, een non-profitorganisatie die ijvert voor een beter milieu. Het geld dat overblijft na herinvestering in het bedrijf wordt als dividend uitgekeerd. Jaarlijks zou het gaan om iets meer dan 100 miljoen euro, meldt VRT nws nog.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.