Ecorating Devices

Pan-Europees Eco Rating-project voor smartphones in ontwikkeling

Het Eco Rating project is een pan-Europees certificeringsprogramma van vijf toonaangevende Europese mobiele operators: Deutsche Telekom, Orange, Telefónica (dat onder de merken O2 en Movistar opereert), Telia Company en Vodafone. EcoAct – onderdeel van Atos – speelt er een leidende rol in. Samen hebben zij het doel consistente en accurate informatie aan retailers te verstrekken over de milieu-impact van de productie, het gebruik, transport en het afval dat voorkomt uit smartphones.
De coördinerende rol van EcoAct behelst de definitie van governance- en communicatieprotocollen, planning en budgettering en het ontwikkelen van materialen voor werksessies die besluitvorming vanuit een duurzame invalshoek kunnen ondersteunen.

EcoAct heeft de methodologie ontwikkeld die ten grondslag ligt aan het Eco Rating -keurmerk. Zij speelt binnen het project een belangrijke rol als aanjager van collaboratieve processen die de doorontwikkeling van het keurmerk tot een internationale standaard voor mobiele devices faciliteren. Eco Rating maakt het mogelijk een bredere certificering van mobiele telefoons te realiseren en stelt operators in staat in te spelen op de groeiende behoefte aan duurzame devices.

Toonaangevende partners


Het EcoRating-programma zal een reeks smartphones van zestien telefoonmerken beoordelen en naar verwachting volgen binnen afzienbare tijd producten van andere merken. Onder de partners die hieraan meewerken, zijn toonaangevende spelers, zoals de Bullitt Group – dat de merken CAT en Motorola rugged phones voert, Doro, HMD Global met de merken Nokia Phones, Huawei, MobiWire, Motorola / Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL / Alcatel, Xiaomi en ZTE. Sinds juni hebben de mobiele operators het Eco Rating-keurmerk geïntroduceerd op verkooppunten in 24 Europese landen1. Klanten kunnen voor meer informatie over het initiatief terecht op: www.ecoratingdevices.com. 


Na een uitgebreid assessment wordt aan elke mobiele telefoon een Eco Rating-score toegekend met een maximum van honderd punten. Deze score geeft een indicatie van de duurzame prestaties gedurende de gehele levenscyclus van het apparaat. Het keurmerk belicht daarnaast vijf belangrijke aspecten die iets vertellen over het duurzame karakter van mobiele devices. Zo biedt het aanvullende informatie over levensduur, de mate waarin devices gerepareerd en gerecycled kunnen worden, klimaatefficiency en een duurzaam en efficiënt gebruik van materialen en grondstoffen.

“We helpen bedrijven al vijftien jaar om een positieve bijdrage aan het kimaat en CO2-reductie te leveren. Deze ervaring zetten we in tijdens het coördinatie van dit project, onder meer door collaboratieve processen te stimuleren die de ontwikkeling van het keurmerk kunnen stimuleren. We zijn er trots op onderdeel te zijn van dit Europese project met als doel te zorgen dat Eco Rating de internationale standaard wordt voor mobiele devices”, vertelt Cristina Raventós, directeur van EcoAct Spanje.

“We zijn blij te zien dat zo veel spelers in de telecomsector zich achter onze missie scharen om onze gezamenlijke ecologische voetafdruk te verkleinen en oplossingen te ontwikkelen die klanten helpen om hun CO2-uitstoot te beperken. Deze inspanningen krijgen vorm binnen dit ecosysteem en versterken de positie van Atos als leidende aanbieder van duurzame digitale services en technologie”, zegt Jean-Philippe Poirault, EVP Telecom, Media & Technology Industry van Atos.

Atos Digital Decarbonization eXchange Platform

De Eco Rating-scores van de zestien telefoonmerken worden geïntegreerd in het Atos Digital Decarbonization eXchange Platform (DDX) en worden ingezet als nieuwe component van de Digital Decarbonization-assessments van de Groep. DDX is onderdeel van Atos’ aanbod onder de noemer ‘Net to Zero Transformation’, een programma dat erop is gericht organisaties te helpen de transformatie naar ‘net zero’ te versnellen. Het platform stelt organisaties in staat digitalisering in te zetten om het verzamelen, berekenen, rapporteren en analyseren van CO2-emissies in de waardeketen te vereenvoudigen en automatiseren. DDX is een onderdeel van Atos Digital Hub

1. De Eco Rating-methodologie wordt uitgerold in de volgende Europese landen: Albanië, Oostenrijk, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland , Hongarije, Ierland, Italië, Litouwen, Noord-Macedonië, Montenegro, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

Meer ecoTips artikels over smartphones

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.