Partnership tussen UGent en Actemium gaat energiebewuste industriële productiesystemen onderzoeken

Universiteit Gent en Actemium hebben de Actemium Sustainable Energy leerstoel gelanceerd. Het opzet: voor langere termijn onderzoek bevorderen naar de integratie van duurzame energie en energiebewuste productie. Actemium is het merk van VINCI Energies dat gespecialiseerd is in oplossingen en diensten op maat van industriële bedrijven.

De leerstoel is toegekend aan de onderzoeksgroep Industrial Systems Engineering van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. Professor El-Houssaine Aghezzaf is titularis van de leerstoel, terwijl professor Stijn De Vuyst promotor is.

Met deze Sustainable Energy leerstoel wil Actemium voor langere termijn het onderzoek bevorderen naar de manieren waarop duurzame energiekosten, -beperkingen en -kansen optimaal geïntegreerd kunnen worden in een energiebewuste productieplanning en -optimalisatie. Dr. Pieter Leyman zal het onderzoek binnen deze leerstoel voeren.

Fabriek van de toekomst

De leerstoel kadert binnen de visie van Actemium en de groep VINCI Energies rond de energietransitie en digitale transformatie. Luc Clabout, Managing Director Actemium Belgium: “Met onze missie ‘Towards the Sustainable Factory of the Future’ bouwen we in België samen met onze industriële klanten aan een toekomstgerichte en slimme integratie van duurzaamheid in het industriële proces.”

De energieproblematiek is ook in de industrie een actueel topic. “Door onze proces-knowhow te bundelen met de academische kennis van UGent willen we geavanceerde modellen en slimme oplossingstechnieken ontwikkelen voor het ontwerp, de optimalisatie en de simulatie van duurzame productiesystemen.”

Actemium voegt ook een advisory board toe aan de leerstoel. Daarin zitten klanten die actief willen participeren in de verdere uitbouw.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.