De meest duurzame en aangename kilometer is de kilometer die je niet hoeft af te leggen. Thuiswerk vormt een ideale remedie tegen de dagelijkse files én geeft een boost aan de work-life-balance. Niet alleen voor werknemers, maar ook voor werkgevers opent thuiswerken perspectieven. De campagne Thuiswerken werkt wil werkgevers stimuleren om thuiswerk te incorporeren binnen hun bedrijf. Orgelpunt van de campagne wordt de thuiswerkdag van donderdag 20 september tijdens de Week van de Mobiliteit.
Nationale thuiswerkdag
Hoewel thuiswerk een efficiënte remedie is tegen files en ook op menselijk vlak tal van voordelen biedt, wordt het nog te weinig als oplossing in de mobiliteitsdiscussie naar voren geschoven. Om daar wat aan te doen staken vijf bedrijven en organisaties (Netwerk Duurzame Mobiliteit, Mercuri Urval, Pami, Redactiebureau Palindroom, SD Worx) de koppen bij elkaar om de campagne Thuiswerken Werkt uit de grond te stampen. Een nationale thuiswerkdag op donderdag 20 september moet het orgelpunt van het project worden. De organisatoren roepen andere werkgevers op om die dag zo veel mogelijk mensen thuis te laten werken. Ze hopen dat zo veel mogelijk werkgevers zich bij deze oproep aansluiten zodat ze kunnen bewijzen dat thuiswerk wel degelijk de files kan oplossen.
Structureel thuiswerk
Thuiswerk wordt vaak als oplossing naar voren geschoven bij treinstakingen, sneeuwval of andere calamiteiten. Maar waarom zou thuiswerk enkel in die uitzonderlijke situaties een oplossing kunnen bieden? Waarom thuiswerk niet structureel binnen het bedrijf incorporeren en de werknemers toelaten om elke week één of meer dagen thuis te werken?
Structureel thuiswerk komt immers niet alleen de mobiliteit ten goede. Het heeft ook nog veel andere voordelen, zowel voor werkgevers als voor werknemers: minder ziekteverzuim, minder verloop, concentratieverbetering, meer potentiële kandidaten bij vacatures, besparing op de bureauruimte,…. Met de campagne Thuiswerken Werkt willen de organisatoren dan ook een sterk signaal geven aan de overheid. Waarom bijvoorbeeld niet de huidige subsidies voor firmawagens omzetten in fiscale stimuli voor thuiswerk?
Thuiswerkgever
De organisatoren willen in de slipstream van de campagne ook een poging doen om een nieuwe term te lanceren: de thuiswerkgever. Dat zijn werkgevers die structureel thuiswerk toelaten binnen hun bedrijf. De organisatoren hopen dat de term frequent genoeg gebruikt zal worden om later opgenomen te worden in de dikke Van Dale of misschien wel een nominatie te verzilveren als Woord van het Jaar.
Informeren
De campagne Thuiswerken werkt wil trouwens niet alleen sensibiliseren maar ook informeren. Op dinsdag 11 september vindt een seminarie plaats waarin praktische info over thuiswerk en enkele case study’s aan bod zullen komen. Ook voor dit seminarie hoeft je geen verplaatsingen te maken. Het kan immers online gevolgd worden.
Meer info over de Thuiswerkdag en de campagne Thuiswerken Werkt: www.thuiswerkenwerkt.be
Bron en foto: Thuiswerken Werkt