Plastic recyclen Plastogaz

Plastic afbreken en opnieuw gebruiken

Plastogaz, een Zwitserse start-up werkt aan een proces dat de moleculen in plastic afbreekt tot hun oorspronkelijke componenten.  Die kunnen dan opnieuw dienen als grondstof bij de productie van kunststoffen.

Dit gebeurt onder hoge druk en bij hoge temperaturen met behulp van waterstof en katalysatoren, lichtte medeoprichter Felix Bobbink de werkwijze toe in een interview. Dankzij het innovatieve afbraakproces kan Plastogaz schoon, nauwkeurig en energiezuinig werken.

Technisch veeleisend

De grootste uitdaging? De juiste katalysatoren vinden. Die moeten niet alleen het plastic transformeren maar ook bestand zijn tegen het bijhorende proces. De technische ontwikkeling is dan ook behoorlijk veeleisend.

Het proces van Plastogaz is trouwens niet toepasbaar op alle kunststoffen. Het werkt het beste bij plastic dat veel polyolefinen bevat, een categorie die tot de meest gebruikte kunststoffen behoort.

Toekomstmuziek

Het project zit momenteel nog in de laboratoriumfase. Een reactor kan per reactie zo’n honderd gram plastic katalyseren. De komende twee jaar wil de start-up een proeffabriek bouwen die enkele kilo’s per uur aankan. Eens het proces op punt staat, kunnen grote productie-installaties enkele duizenden tonnen plastic per jaar omzetten. Maar daarop is het dus nog even wachten.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.