Portugal laat schuld Kaapverdië vallen in ruil voor klimaatactie

Portugal is met zijn voormalige kolonie Kaapverdië overeengekomen om de schuld van het land te ruilen tegen klimaatinvesteringen die de eilandengroep zelf ten goede komen.

Kaapverdië, een eilandengroep voor de kust van West-Afrika, heeft vandaag al te kampen met de gevolgen van de stijging van de zeespiegel en een verschraling van de biodiversiteit door een toenemende verzuring van de oceanen.

Om de strijd te kunnen aanbinden tegen deze gevolgen van de klimaatverandering heeft Portugees premier Antonio Costa deze week beloofd om de schuld die de eilandengroep in het verleden heeft opgebouwd, kwijt te schelden in ruil voor een storting in een klimaat- en milieufonds.

De schuld bedraagt ongeveer 140 miljoen euro aan de Portugese staat en meer dan 400 miljoen euro aan banken en andere instellingen.

lees ook

Wereldbank zet klimaatactie meer centraal

Energietransitie

Volgens Costa zal aanvankelijk 12 miljoen euro van de tot 2025 geplande schuldaflossingen naar het fonds gaan, en uiteindelijk het volledige bedrag dat Kaapverdië aan de Portugal moet teruggeven. Kaapverdië kan met die middelen investeren in energietransitie en de strijd tegen klimaatverandering.

Volgens nieuwssite Climate Home News specificeerde Costa niet of de schulden die het land aan Portugese bedrijven heeft deel uitmaken van de deal, maar sprak hij wel hoop uit in die richting.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.