Powerstation ontwikkelt ecologische laadpaal met hennepplanten

Het grootste deel van de nieuwe Powerstation AC-laadpaal is gemaakt van gerecycleerde en recycleerbare materialen. Daardoor is de laadpaal niet alleen ecologisch gefabriceerd maar ook herbruikbaar.

De afneembare kap van de behuizing wordt gemaakt uit aluminium, een materiaal dat volledig recycleerbaar is zonder kwaliteitsverlies. De zijkanten van de kap bestaan uit biocomposieten op basis van hennepplanten en worden geproduceerd door zusterbedrijf C-biotech.

C-biotech plant hennepplanten op met PFOS vervuilde gronden. De wortels van de plant absorberen PFOS en nitraat. Die stoffen worden vervolgens opgeslagen in de bladeren en koppen van de plant. De stengels blijven vrij van vervuiling en lenen zich voor verwerking tot bouwmaterialen. 

Refurbish bij einde leven

De performantie van de besturing neemt over het algemeen af na 4 à 5 jaar. Vaak worden er dan
software -updates gedaan of wordt de installatie volledig vervangen. Powerstation wil daarentegen de performantie optimaal houden door door een nieuwe besturing en refurbished componenten te installeren. Zo kan de ecologische impact beperkt blijven.

De klant kan ervoor kiezen om de laadpaal te blijven gebruiken of alsnog een nieuwe te laten plaatsen. In dit laatste geval wordt de bestaande paal als refurbished model aangeboden aan andere klanten.

De AC-laadpalen zijn voorzien van een V2G-feature (Vehicle To Grid). Hierdoor kan de gebruiker dankzij de automatische authenticatietechnologie laden zonder laadkaart of app. In een latere fase kan de wagen stroom op het net injecteren en dienstdoen als rijdende batterij voor verschillende toepassingen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.